Ahoy Rotterdam

Het Ahoy Rotterdam is een accommodatie waarin beurzen, evenementen, concerten, congressen en vergaderingen kunnen plaatsvinden. Het is een groot gebouwencomplex wat in Rotterdam staat, nabij het winkelcentrum Zuidplein. Het is 45.000 vierkante meter groot. Het is één van de grootste overdekte evenementenhallen van Nederland en zeker de grootste van Rotterdam. Er zijn 6 aparte hallen te onderscheiden die samen 30.000 vierkante meter in beslag nemen, en daarbuiten zijn nog kleinere ruimtes, gangen en toiletten. Een van de hallen heeft sinds 2006 de mogelijkheid om omgebouwd te worden tot theater, het Ahoy Theater.

ahoy-rotterdam-voorkant

Verleden van Ahoy Rotterdam

In 1950 is begonnen met de bouw van Ahoy. Dit was niet de Ahoy zoals hij nu is, maar een gebouw dat werd gebouwd om een tentoonstelling te laten zien. Deze tentoonstelling was ‘Rotterdam Ahoy!’, bij het Land van Hoboken waar nu het Erasmus MC ziekenhuis staat. Dit gebouw werd gebouwd om deze tentoonstelling weer te geven en is daarna blijven staan om andere tentoonstellingen te kunnen exploiteren. Zo is er ook de Nationale Energie Manifestatie in 1955 geweest. In 1968 werd het nieuwe, ook wel huidige, Ahoy gebouwd. 10 jaar later, in 1970, waren een aantal onderdelen af. Zo was er het Sportpaleis, met een wielerbaan, en een paar hallen. Prins Claus heeft dit gedeelte van Ahoy feestelijk geopend op 15 januari 1971.

Geheel verbouwd

Na een aantal vruchtbare en succesvolle jaren van Ahoy werd besloten dat de huidige ruimte niet voldoende was om aan te bieden. Daarom werd besloten het complex volledig te renoveren en uit te breiden. Zo werd de wielerbaan verwijderd om meer ruimte te creëren. In 1997 werd de laatste uitbreiding uitgevoerd en zo kwam er een zesde hal en een ontvangsthal bij. Aan de Plaza, zoals de ontvangsthal ook wel genoemd werd, werden kantoren, vergaderruimten en congresruimten gerealiseerd. Op dit moment is de Ahoy nog zoals sinds de laatste grote verbouwing van 1997.

Op dit moment

Op dit moment zijn er veel grote evenementen die jaarlijks terugkeren in de Ahoy. In 2007 is het Europese Junior Songfestival in Ahoy gehouden. Daarnaast is elk jaar Vrienden van Amstel Live in de Ahoy, De Rabobank Zesdaagse van Rotterdam, North Sea Jazz Festival, Night of the Proms, Het Feest van Sinterklaas, Kerstcircus, Boekenfestijn, Nacht van Oranje en allerlei beroep specifieke beurzen en congressen. Op Wikipedia is een overzicht te vinden van de evenementen die er zijn geweest en terugkeren.

Sportpaleis

In 2009 is nog een grote renovatie geweest aan Ahoy. Het idee daarbij was om het Sportpaleis nieuw leven in te blazen. Zo zouden er meer mensen in de ruimte kunnen en werden er aanpassingen gedaan aan de geluidsdichtheid van de ruimte. Zo konden internationale sterren die er wilden optreden blijven genieten van de luxe die de ruimte biedt. Ahoy Rotterdam is een ruimte die bekend is voor Rotterdam, maar ook in Nederland. De hallen zijn decor voor vele bekende evenementen en daardoor zal voor niemand de naam Ahoy Rotterdam onbekend in de oren klinken. Op de website van Ahoy Rotterdam is te zien welke evenementen er zijn en zullen zijn in de toekomst.

Adres en telefoon

Adres: Ahoyweg 10, 3084 BA Rotterdam
Telefoon: 010 293 3300

Bereikbaarheid

je kunt Ahoy goed per auto en openbaar vervoer bereiken. Er zijn meerdere grote (betaalde) parkeerterreinen waar je je auto kunt stallen.

Per openbaar vervoer neem je de halte Zuidplein, van daar is het slechts een klein stukje lopen. Je kunt met de metro of met de bus.