Centraal Station Rotterdam

Het centraal station Rotterdam is één van de drukste stations in Nederland. Dagelijks passeren hier zo’n 110.000 verschillende mensen. Omdat Rotterdam een stad is die enorm aan zijn uiterlijk werkt, is ook het station op een bijzondere manier vormgegeven. Het trekt zeer zeker de aandacht. Hier vind je alle informatie over dit centraal station. Van de geschiedenis tot het nieuwe uiterlijk en de nieuwe functie.

rotterdam-centraal

Station Rotterdam Delftsche Poort

Het allereerste station van Rotterdam was het Station Rotterdam Delftsche Poort, dat in 1847 werd geopend en een spoorlijn vormde tussen Rotterdam en Amsterdam. Hierover konden de eerste treinen van Rotterdam naar Amsterdam rijden. Dertig jaar later werd er een nieuw station gebouwd om het oude te vervangen. Er was toen de wens om een spoorwegviaduct te bouwen over de stad om zo een verbinding te creëren met Dordrecht. Het oude spoor bleek hiervoor geen ideale ligging te hebben. Daarom werd het nieuwe spoor gebouwd ten noordwesten van het oude station.

Vanaf de Tweede Wereldoorlog

Dit nieuwe station Rotterdam Delftsche Poort heeft jarenlang op prima wijze dienstgedaan, totdat het tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vernield door het welbekende bombardement van 14 mei 1940. Dit bombardement werd uitgevoerd door de Duitsers, waarna Nederland zich heeft overgegeven. Na de vernieling van het oude station ontstond er de noodzaak om een nieuw station te bouwen. Dit werd het eerste Rotterdam Centraal Station. Inmiddels heeft ook dit treinstation weer moeten plaatsmaken voor een nieuwe versie, die in maart 2014 officieel is geopende door koning Willem Alexander.

Een nieuw station

Er is een hele tijd hard aan het nieuwe station gewerkt. Dit heeft veel ongemakken opgeleverd voor de reizigers. Na 7 jaar bouwen, mag het resultaat dan ook zeker wel wezen. De overkapping van het gebouw vormt heeft een bijzondere vormgeving met een moderne uitstraling, die aan de voorkant van het station in een punt bij elkaar komt. Dit past heel goed bij het totaalplaatje van Rotterdam, een stad waarin veel gebouwen met een bijzondere en moderne architectuur te vinden zijn.

Meer treinen en passagiers

De verbouwing van het centraal station is echter niet alleen in gang gezet om het uiterlijk aan te passen. Een nieuw station was nodig om de steeds groter wordende groep treinen en passagiers te kunnen verwerken. Zo zijn er de laatste jaren bijvoorbeeld treinen van en naar internationale bestemmingen bij gekomen. Met de bouw van het nieuwe station, is Rotterdam Centraal een echt wereldstation geworden. Een station met internationale allure, dat niet alleen veel meer treinen kan verwerken, maar ook enorme groepen reizigers goed kan opvangen.

Over het nieuwe Centraal Station Rotterdam

Het Rotterdam Centraal van deze tijd is een groot station. Het heeft in totaal 16 sporen en 7 perrons. Er zijn 13 sporen waarop de treinen stoppen bij de perrons, de overige spoorlijnen bieden de mogelijkheid om doorgaande treinen door te laten. De bijzondere overkapping, waarover eerder al gesproken is, strekt zich over het hele station uit. Dat is ideaal, want op deze manier zijn alle reizigers optimaal beschermd tegen regen en wind. Op het station zijn veel winkeltjes en horecagelegenheden te vinden. Het geeft een extra toevoeging aan het bruisende Rotterdam.