Chabot Museum

Het Chabot Museum in Rotterdam is een kunstmuseum, dat sinds 1993 gevestigd is in een monumentale witte villa in het Museumpark in Rotterdam. Het Chabot Museum is gewijd aan de beeldhouwer en kunstschilder Hendrik Chabot (1894-1949).  Het Chabot Museum bevindt zich samen met het Museum Boijmans van Beuningen, de Kunsthal, het Nieuwe Instituut en het Natuurhistorisch Museum op het Museumpark. Het echtpaar Grootveld nam, als Chabot-verzamelaars,  het initiatief voor een aan Chabot gewijd museum. Het museum is dus een particulier initiatief en is niet met overheidssubsidies tot stand gekomen. Dit betekent dat het afhankelijk is van inkomsten uit entreegelden, lezingen en donaties.

chabot-museum-rotterdam

Henk Chabot

Henk Chabot werd geboren in het Noord-Brabantse dorp Sprang, maar verhuisde als kind met zijn ouders naar de Maasstad. Henk Chabot wordt gezien als een van de belangrijkste Nederlandse expressionistische kunstenaars. Zijn werken, zowel zijn beelden als de schilderijen, hadden vaak mensen en landschappen als onderwerp. Zo schilderde hij voor de Nieuw Amsterdam, een schip van de Holland-Amerika Lijn, een enorm polderlandschap voor in de kapiteinshut.

Sculptuur De Voetballer

Ook maakte hij de sculptuur De Voetballer (die van supporters meteen de bijnaam Manus Gorilla ontving) voor in het nieuwe Feyenoord Stadion, de Kuip. Het werk van Chabot is onlosmakelijk verbonden met de stad Rotterdam en haar omgeving. Hij ontleende veel inspiratie aan het polderlandschap en woonde een groot deel van zijn leven aan de Rechter Rottekade. Behalve landschappen schilderde hij graag boeren en tuinders uit de polder. Zijn werk De Brand van Rotterdam, dat hij schilderde naar aanleiding van het bombardement in 1940. In de oorlog schilderde hij veelal oorlogstaferelen: onderduikers, vluchtelingen en verzetsstrijders. Bij de bombardementen ging veel van zijn oude werk verloren.

De collectie van het Chabot Museum

De collectie van het Chabot Museum bestaat uit onder meer uit de waardevolle historische verzameling van 26 oorlogsschilderijen, die Henk Chabot tijdens de oorlogsjaren maakte. Deze schilderijen waren eerder te zien in het woonhuis van de familie Tol-Breugem in Hillegersberg. Ook hoort een collectie van diverse schilderijen uit de jaren twintig tot de verzameling van het Chabot Museum.

Ook beelden

In het museum vind je behalve deze indrukwekkende collectie ook verschillende beelden, zoals dat van de twee meter hoge boer van teakhout uit 1934. Het Chabot Museum organiseert interessante tentoonstellingen. De eigen collectie is in de loop der jaren uitgegroeid tot een bijzondere verzameling van werken , niet alleen van Chabot maar ook van tijdgenoten, uit de periode tussen de twee wereldoorlogen. De collectie Schortemeier, met 470 werken uit deze tijd is hiervan een belangrijk onderdeel en bevat niet alleen schilderijen maar ook affiches en documentatie- en filmateriaal. Het Chabot Museum heeft een eigen restauratiefonds voor het behoud van de Chabot-collectie. In het museum bevindt zich ook een kleine bibliotheek waar beeldmateriaal, krantenknipsels, recensies en andere naslagwerken geraadpleegd kunnen worden.

De villa

Het Chabot Museum is gevestigd in prachtige witte villa in het Museumpark. Deze villa, in de stijl van Nieuwe Zakelijkheid, is ontworpen door de architecten Gerrit Willen Baas en Leonard Stokla. De villa is sinds 2000 een Rijksmonument.

Adres en telefoon

Adres: Museumpark 11, Rotterdam
Telefoon: 010 436 3713

Openingstijden

maandag Gesloten
dinsdag 11:00–16:30
woensdag 11:00–16:30
donderdag 11:00–16:30
vrijdag 11:00–16:30
zaterdag 11:00–17:00
zondag 12:00–17:00

Toegangsprijzen

Volwassene: € 7.50
Kind t/m 12 jaar: Gratis