Coolsingel Rotterdam

In Rotterdam ligt de bekende Coolsingel. Je kent de Coolsingel wellicht van Monopoly, maar de straat bestaat natuurlijk echt. De straatnaam komt van het Ambacht, een bepaald gebied waar een bepaalde ambtenaar werkzaam was. Deze Ambacht heette Cool. De Stad Rotterdam heeft in 1596 deze Ambacht met een aantal andere Ambachten gekocht. In 1811 behoorde Cool echt tot Rotterdam. Cool is ook de naam van een polder die bij Cool hoorde. Deze lag tussen de Delfshavense en Rotterdamse Schie. Deze polder is opgehouden te bestaan bij naam in 1925. De Cool was al eerder bij de stad getrokken om te gebruiken om de stad te vergroten en daarom is de Cool niet heel lang iets aparts geweest.

coolsingel-rotterdam

Coolsingel nu

Op dit moment is de Coolsingel één van de belangrijkste verkeersaders van de binnenstad van Rotterdam. De Coolsingel loopt van het Hofplein tot de Blaak. Naast de Coolsingel is een winkelboulevard. Het is nu een bestraat gedeelte van de stad waarover auto’s en openbaar vervoer rijden. Aan de Coolsingel vind je het stadhuis, het voormalige postkantoor, de VVV, de Bijenkorf en de C&A. In de buurt van de Coolsingel vind je het Churchillplein met aan de overkant het Maritiem Museum. Bij dit museum is ook een monument te vinden, namelijk De verwoeste stad. Natuurlijk vind je aan de Coolsingel ook een McDonalds.

Bekijk in anderhalve minuut hoe de nieuwe McDonalds wordt gebouwd

World Trade Center

Ook is aan de Coolsingel het World Trade Center Rotterdam (WTC) te vinden. Hier zijn vooral bedrijven gevestigd en daarmee is dit het zakelijke hart van Rotterdam. Onder de Coolsingel is naast de metro ook de winkelpassage Beustraverse te vinden. Dit noemen de Rotterdammers zelf de Koopgoot, omdat het inderdaad daar een beetje iets van wegheeft.

Veel activiteiten

De Coolsingel faciliteert daarnaast belangrijke dingen zoals het vieren van kampioenschappen van Feyenoord. ‘Wij gaan naar de Coolsingel’ wordt ook wel genoemd als het idee bestaat dat Feyenoord kampioen zou kunnen worden. Als het goed weer is, wordt dit uitgebreid naar het Hofplein, wat grenst aan de Coolsingel. De start en finish is traditiegetrouw ook aan de Coolsingel evenals het Zomercarnaval. Het is dus een historische plek aan het worden, waar vele evenementen hun oorsprong hebben.

Monopoly

In de Nederlandse versie van Monpoly is de Coolsingel ook te vinden. Het is de duurste straat van Rotterdam daar. De meeste mensen zullen daar dus ook de Coolsingel van kennen. Het neemt de plaats in van de Pennsylvania Avenue in het Amerikaanse Monopolyspel en de Bond Street in de Britse versie van het spel.

Hele dag vertier

Een bezoek aan de Coolsingel is dus aan de ene kant leuk om zijn historische kant, maar ook vanwege de herkenbaarheid in Monopoly. Daarnaast biedt de Coolsingel mogelijkheid tot bezienswaardigheden, wandelen, winkelen, eten en gewoon als verkeersknooppunt en daarom zal je er waarschijnlijk in een tripje naar Rotterdam zeker weten langs komen. Er rijden vele trams en bussen over de Coolsingel en onder de Coolsingel rijden metro’s. Ook kunnen taxi’s over de Coolsingel komen. Het idee is dat over een tijdje de Coolsingel wat minder verkeer over zich heen zal laten gaan en dat het meer een plek wordt voor fietsers en voetgangers als een soort boulevard.

In de buurt

Er zijn voldoende mogelijkheden om in de buurt dingen te doen. De Lijnbaan loopt parallel met de Coolsingel en op loopafstand vind je Holland Casino en de Laurenskerk.