De Doelen

Een lekker avondje uit? Of genieten van een avondje klassieke muziek of een ander concert? Dan ben je bij de Doelen in Rotterdam aan het juiste adres. Dit concert- en congresgebouw heeft een breed aanbod aan culturele gelegenheden. Het is een monumentaal gebouw dat zich midden in de stad, naast het Centraal Station bevindt. Hierdoor is de Doelen voor alle doelgroepen gemakkelijk te bereiken. Daarnaast vind je in deze buurt veel andere uitgaans- en winkelgelegenheden en andere kunstinstellingen. Een prima gelegenheid om een dag, middag of avond uit te gaan.

de-doelen-aan-het-schouwburgplein

Over de Doelen

De Doelen is een concert- en congresgebouw, gelegen in de stad Rotterdam. Na het concertgebouw van Amsterdam is de Doelen het tweede Nederlandse concertgebouw. De Doelen heeft maar liefst 600 concerten in het jaar, welke bezocht worden door meer dan 650.000 mensen. 450.000 hiervan hebben een culturele functie. Hierdoor valt het concert- en congresgebouw op het gebied van publieksbereik in Rotterdam op de eerste plaats. De Doelen staat bekend als een echt cultuurmerk in Rotterdam en omgeving. Meer dan 45% van alle bezoekers komen van buiten de regio van Rotterdam om een concert of evenement te bezoeken.

Concerten en congressen

In de Doelen vindt per jaar ongeveer 1.200 evenementen plaats. Hiervan zijn er ongeveer 600 die als concert dienstdoen. Deze kunnen in alle genres zijn; van wereldmuziek, salsa, familieconcerten tot klassiek en jazz. Er komen grote artiesten, maar er zijn ook kinderconcerten en muziek voor echte muziekliefhebbers. Door de brede programmering is er voor ieder wat wils. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO) is tevens een van de groepen die het concertgebouw de Doelen regelmatig huurt. De Doelen doet tevens dienst tijdens het zogenoemde International Film Festival Rotterdam.

Rijke geschiedenis

De Doelen doet nu 50 jaar dienst in dit gebouw, maar heeft een naam en een geschiedenis die veel verder terug gaat, tot aan de Middeleeuwen. Om precies te zien was dit in de zeventiende eeuw, in 1680. Onder de huidige naam werden er door stadsmuzikanten openbare concerten gegeven. Dit deden ze aan de Haagscheveer. Het gebouw waar ze destijds in speelden werd in 1844 vervangen door een nieuw gebouw, welke in 1934 weer werd gesloten. Het nieuwe gebouw werd bij het bombardement in 1940 alweer verwoest. In 1966 werd een nieuw concert- en congresgebouw de Doelen geopend. Ondertussen heeft het gebouw al diverse aanpassingen ondergaan.

Het gebouw van nu

De doelen bevat vier zalen met daarbij aparte faciliteiten en ingangen. Deze ingangen bevinden zich aan het Schouwburgplein, het Kruisplein en aan de Karel Doormanstraat. De eerste zaal is de Grote Zaal, welke in 2000 voor het laatst is uitgebreid. Daarnaast beschikt De Doelen over de zogenoemde Willem Burger Zaal, de Jurriaanse Zaal en de Eduard Flipse Zaal. In de loop der jaren hebben de verschillende zalen verbeteringen ondergaan om onder andere de akoestiek te verbeteren.

Adres en telefoon

Adres: Schouwburgplein 50, 3012 CL Rotterdam – Midden in het centrum.
Telefoon: 010 217 1717