De Maas

Een van de belangrijkste rivieren in Nederland is de Maas. Voor de stad Rotterdam is de rivier nog belangrijker, omdat deze zorgt voor het kenmerkende beeld van de stad, maar vooral de haven van Rotterdam die zorgt voor werkgelegenheid en de grootste inkomstenbron van de stad en het land is enorm belangrijk. Dit heeft de stad allemaal te danken aan een van de grootste rivieren van Nederland, de Maas. De Maas loopt 950 kilometer lang door West-Europa, met een oorsprong in Langres, Frankrijk, tot hij uitloopt in de Noordzee bij Rotterdam. Hij stroomt dus door Frankrijk, België en Nederland en is voor deze landen erg belangrijk.

de-maas-met-uizicht-op-rotterdam

De geschiedenis van de Maas

De Maas is een rivier die al lang door West-Europa stroomt. De rivier heeft de naam gekregen van het Middelnederlandse Mase. Dit komt weer voort uit het Oudnederlandse Masa, wat weer voortkomt uit de Germaanse naam Mosa. Eerder werd altijd gedacht dat dit van de Latijnse naam Mosa kwam, maar onderzoekers hebben geconcludeerd dat de Germanen altijd al hun eigen naam voor de rivier hebben gehad.

De Maas in Nederland

Een andere stad die zelfs qua naam belang heeft bij de rivier, is Maastricht. De rivier komt hier Nederland binnen. De rivier wordt in Nederland voornamelijk gebruikt voor de scheepvaart. In Rotterdam loopt de Nieuwe Maas, wat een zijrivier is van de Maas en waar de Rijn ook een rol bij speelt. De Maas is dus voor Rotterdam enorm belangrijk, omdat dit ervoor zorgt dat de stad daar gevestigd is en zodat de scheepvaart via deze stad de Noordzee op kan. De Haven van Rotterdam was daardoor lange tijd één van de belangrijkste en grootste havens van de wereld. In de Haven komen veel schepen van de Noordzee aan, die de hele wereld over hebben kunnen gaan, maar ook schepen vanaf de Maas en de Rijn kunnen Rotterdam goed bereiken. De Maas is daarmee de rivier die ervoor zorgt dat schepen vanuit Frankrijk en België richting Nederland kunnen gaan.

De namen in Rotterdam

Vele namen in Rotterdam hebben nog hun oorsprong van de rivier, omdat deze tot 1870 wel voltallig door Rotterdam stroomde. Denk bijvoorbeeld aan de Maasboulevard, het Maasgebouw, de Maasbrug en de Maastunnel. Op dit moment stroomt er geen Maaswater meer door Rotterdam heen, maar wel er omheen. De Maas is echter door alle benamingen die er zijn nog wel erg belangrijk voor Rotterdam. Zo is de Maasboulevard een mooie boulevard die uitkijk geeft over het water van Rotterdam, wat misschien geen Maaswater meer is maar wat nog steeds wel erg mooi is.

Belangrijk voor de haven

De Maas is nog wel te vinden buiten Rotterdam, waardoor de Maas eigenlijk nog wel een beetje bij Rotterdam hoort. Daarnaast is de haven van Rotterdam ook belangrijk door de Maas, waardoor je vele kanten op kan vanuit de haven. De naam Maasstad voor Rotterdam is daarom ook niet vreemd bepaald. Ondanks dat de Maas er niet direct door stroomt, is de rivier echt heel belangrijk voor de stad geweest en is de Maasstad nog steeds een goede naam.

Wat kun je allemaal doen op de Maas

Vanwege zijn uitgestrektheid en bereik zijn er vele activiteiten die zich op en rond de Maas afspelen. Een belangrijk evenement zijn de Wereldhavendagen. Maar er is ook kleinschalig vertier zoals de varende bus ´Splashtours´ en ook openbaar vervoer zoals de Waterbus die je snel en zonder file naar je plaats van bestemming brengt. Liever een varende taxi? Geen enkel probleem, dan stap je gewoon in een watertaxi met vele opstappunten. Voor rondvaarten kun je bij Spido terecht voor bijvoorbeeld een ritje naar de Rotterdamse haven.