De Verwoeste Stad – Zadkine

Op 10 mei 1940 werd het centrum van Rotterdam gebombardeerd door Duitse bommenwerpers, die in een kwartier tijd een groot deel van de historische binnenstad wegvaagden. Het bombardement en de enorme brand die erop volgde eisten honderden slachtoffers. De gebeurtenis markeerde de capitulatie van de Nederlandse troepen en het begin van de Duitse overheersing, die uiteindelijk vijf jaar zou duren. Het bombardement op 10 mei 1940 was niet het enige bombardement dat het centrum van de stad zou treffen. In maart 1943 werd Rotterdam-West zwaar beschadigd door geallieerde bommenwerpers die de havengebieden als doel hadden maar zware schade aanrichtten in de aangrenzende woonwijken.

zadkine-verwoeste-stad-rotterdam

Geen historische binnenstad

Het feit dat Rotterdam door de verwoestingen geen echte historische binnenstad meer heeft en in plaats van dankzij vele hoogbouw een echte skyline heeft, maakt dat de stad er totaal anders uit ziet dan andere Nederlandse steden. De bombardementen en de oorlog worden op verschillende plaatsen in Rotterdam herinnerd, bijvoorbeeld door de rode, vlamvormige lampjes die de brandgrens aangeven en het beroemde beeld De Verwoeste Stad van beeldend kunstenaar Ossip Zadkine.

De Verwoeste Stad

De Verwoeste Stad is een bronzen beeld van zes en halve meter hoog, dat zich bevindt op Plein 1940. Het beeld stelt een man voor met een gat op de plaats van zijn hart, die zijn armen opheft naar de hemel. Het beeld stelt het vernietigde hart van de stad voor en het menselijk lijden dat deze gebeurtenis teweegbracht. De Verwoeste Stad is een Rijksmonument.

Wie was Ossip Zadkine?

De Verwoeste Stad is een van de bekendste werken van de beeldend kunstenaar Ossip Zadkine. Zadkine had een Joods-Wit-Russische vader en een Schotse moeder. Aan het begin van de twintigste eeuw vestigde hij zich in Parijs en maakte naam als kunstenaar. Tijdens een treinreis van Parijs naar Deurne reed hij door het verwoeste Rotterdamse centrum. Dit inspireerde hem tot het maken van De Verwoeste Stad, dat oorspronkelijk bedoeld was als herinnering aan de oorlogsslachtoffers en slechts 70 centimeter hoog was. Nadat het beeldje in Rotterdam, samen met andere werken van Zadkine was tentoongesteld, besloot het warenhuis de Bijenkorf om de kunstenaar de opdracht te geven voor het beeld en dit te doneren aan de stad Rotterdam. Op 15 mei 1953 werd het beeld onthuld door burgemeester Van Walsum.

Waar staat het beeld De Verwoeste Stad?

Het beroemde beeld De Verwoeste Stad bevindt zich in het midden van het Plein 1940, in het centrum van Rotterdam, aan de Leuvehaven. Het plein, waarvan de naam herinnert aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en het bombardement op de stad, ligt pal naast het Maritiem Museum en vlakbij Station Blaak en de beroemde Kubuswoningen van Piet Blom. Een van de voorwaarden die de Bijenkorf aan de donatie van De Verwoeste Stad had verbonden, was dat het beeld altijd op zijn plek op Plein 1940 zou blijven staan. In 1975 werd het beeld echter zestig meter verplaatst om plaats te maken voor een metroboog. In 2005 moest De Verwoeste Stad tijdelijk van zijn plaats vanwege bouwwerkzaamheden. In 2007 keerde het beeld terug op Plein 1940.