Erasmusbrug

De Erasmusbrug, vernoemd naar de bekende Humanist Erasmus, is het symbool van de stad Rotterdam en daarmee een van de bekendste bouwwerken van de stad. De brug is vanuit verschillende kanten te bewonderen. Sinds de oplevering in 1996 prijkt hij hoog boven de Maas uit. Hij kent, net als zoveel bouwwerken in Rotterdam, een bijzondere en moderne architectuur. Vanaf welke kant ga jij hem fotograferen?

erasmusbrug-rotterdam

Functie

De brug is gebouwd met verschillende doeleinden. Het basisdoel is om twee stadsdelen met elkaar te verbinden, namelijk de binnenstad van Rotterdam en de Kop van Zuid met Wilhelminapier. Het tweede doel was om het imago van de stad te versterken en internationaal nog meer bekendheid te vergaren. Naast het bouwen van de brug, bevindt zich hier dan ook een gebied dat volop in ontwikkeling is en dat een internationaal en innovatief karakter nastreeft. Een derde functie, die misschien onbedoeld met dit bouwwerk is verbonden, is die van oriëntatiepunt. Zoals gezegd is de brug vanaf verschillende plaatsen in Rotterdam goed te zien en hieruit kan je dan ook afleiden waar in Rotterdam jij je bevindt. Zeker als je er niet zo bekend bent. De brug vormt dus een uniek gebouw met meerdere belangrijke functies, waardoor het onmiskenbaar verbonden is met de stad Rotterdam.

Ontwerp Erasmusbrug

Vanwege de voorname functie van de brug en de hoge ambities die hiermee verbonden waren, werden er flinke eisen gesteld aan het ontwerp. Het moest een bijzonder gebouw worden van internationale allure. Het ontwerp komt uit handen van Ben van Berkel. Bij dit ontwerp is er flink gediscussieerd over de ruimte die zowel architectuur en uiterlijk, als techniek en functionaliteit in dienden te nemen. Wat zou belangrijker zijn? Toen de brug eenmaal was opgeleverd, bleek deze te gaan slingeren bij een bepaalde windkracht, waardoor er veel kritiek kwam die vooral gericht was op het feit dat het ontwerp en de bouw hoge kosten met zich mee had gebracht en het bouwwerk toch nog mankementen vertoonde. Toch is iedereen tegenwoordig erg blij met de brug en het vormt een waar icoon waar de Rotterdammers trots op mogen zijn.

Bouwkundig

Nieuwsgierig naar de bouwkundige feiten? Ten eerste is de Erasmusbrug een goed en bekend voorbeeld van een tuibrug. Een tuibrug is een brug die door kabels, die tuien worden genoemd, wordt gedragen. De lengte van de brug is in totaal 802 meter. Het bouwwerk weegt maar liefst 6800 ton. Tel daar de auto’s en de personen die eroverheen gaan bij op, en je kunt je bedenken dat het een hele klus moet zijn geweest om een brug als deze te ontwerpen, waarbij zowel uiterlijk als technische aspecten erg belangrijk zijn geweest. De hoge geknikte balk waaraan de tuien zijn vastgemaakt, ook wel de pyloon genoemd, heeft vanwege zijn uiterlijk de naam ‘De Zwaan’ gekregen.