Het Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum is onbetwist het meest indrukwekkende fotografiemuseum van Nederland. De totale collectie bedraagt meer dan 5 miljoen beelden. Het museum heeft exposities gehad van internationaal vooraanstaande fotografen. Voorbeelden van wereldberoemde fotografen van wie werk is tentoongesteld in het museum zijn Nan Goldin, Lewis Hine, Alfredo Jaar en Viviane Sassen. Er is echter ook aandacht voor jong talent van eigen bodem. Dat wordt jaarlijks bewezen door het Steenbergen Stipendium en de exposities van Quickscan NL. Het museum probeert een divers beeld van fotografie te schetsen: van documentair tot experimenteel en van hedendaags tot historisch.

Nederlands-Fotomuseum

Exposities

Per jaar worden er zo`n 10 exposities gehouden. Het Nederlands Fotomuseum streeft ernaar om Nederlandse exposities af te wisselen met internationale exposities. De internationale exposities komen regelmatig tot stand dankzij samenwerking met buitenlandse fotomusea zoals BOZAR (Brussel), Le Bal (Parijs) en MAPFRE (Madrid).  Niet zelden wordt er ook zogeheten installatiekunst geëxposeerd waar film of fotografie op de een of andere manier een rol in speelt. Installatiekunst is het creëren van een ruimtelijk beeld dat bestaat uit afzonderlijke elementen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een bepaald aantal afzonderlijke foto`s die gezamenlijk een coherent beeld vormen en op die manier iets uitbeelden.

Ed van der Elsken

Een voorbeeld van erkend talent van eigen bodem is de tentoonstelling van het werk van de Nederlandse fotograaf Ed van der Elsken. Hoewel Van der Elsken roem heeft vergaard met zijn zwart-wit fotografie, zijn er ook een flink aantal kleurenfoto`s van hem bewaard gebleven. Het Nederlands fotomuseum is nu bezig met een restauratie van zo`n 45.000 kleurendia`s van zijn hand. De restauratie is nodig omdat de dia`s in aanraking zijn gekomen met vochtigheid, hierdoor kunnen bepaalde schimmels groeien die de dia`s kunnen aantasten. Er is nu een speciale methode ontwikkeld waarmee de dia`s gereinigd kunnen worden waardoor de schimmels geen kans hebben. Inmiddels zijn de eerste vruchten van dit restauratieproject te bewonderen in het museum.

Crime Scenes

Een andere opvallende collectie, die de vraag opwerpt wat het belang van fotografie voor accurate geschiedschrijving is, kun je bewonderen in de tentoonstelling Crime Scenes. Je zou zeggen dat foto`s onomstotelijk bewijs leveren, maar dit hoeft niet per se zo te zijn. Foto`s kunnen zodanig gemanipuleerd zijn dat ze slechts een fragmentarisch beeld van de werkelijkheid weergeven. De evolutie die fotografie de afgelopen eeuw heeft doorgemaakt als bewijsmateriaal in rechtszaken, wordt op een indrukwekkende manier in Crime Scenes geïllustreerd aan de hand van 11 case studies uit het verleden. De expositie voert onder meer langs het werk van de Franse politiefotograaf Alphonse Bertillion en luchtfoto`s van steden die tijdens de Eerste Wereldoorlog in puin lagen.

In de buurt

Als je naar dit museum gaat dan zijn er meerdere interessante bezienswaardigheden in de buurt. Je vindt aan het einde van de kade Hotel New York waar je voor, of na je museumbezoek nog iets kunt eten of drinken. Ook het Nieuwe Luxor Theater is in de buurt. Maar ook LantarenVenster is dichtbij.

Adres en telefoon

Adres: Las Palmas, Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam
Telefoon: 010 203 0405

Openingstijden

Dinsdag-Vrijdag: 10:00-17:00 uur
Zaterdag en Zondag: 11:00-17:00 uur
Maandag gesloten

Toegangsprijzen

Volwassenen €12.50
CJP en studenten €7.50
Kinderen 4 tot 12 jaar €2.50
Kinderen tot 4 jaar gratis

Bereikbaar met openbaar vervoer

Vanaf Rotterdam Centraal Station
Tram: 20, 23, of 25, halte Wilhelminaplein
Metro: lijn D of E, halte Wilhelminaplein, uitgang Stationshal
Bus 50, halte Wilhelminaplein

Je kunt ook de Watertaxi nemen, deze stopt vlakbij Hotel New York en je kunt dan lopen naar je plaats van bestemming