Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam is een museum voor architectuur, design en digitale cultuur. Het Nieuwe Instituut is ontstaan uit een fusie van het Nederlandse Architectuur Instituut, het Nederlandse Instituut voor Mode en Design Premsela en Virtueel Platform, het kennisinstituut voor e-cultuur. Ook beheert het Nieuwe Instituut de museumwoning Villa Sonneveld, één van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid.

het-nieuw-instituut-rotterdam

Evenementen en activiteiten in Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut heeft als doel de technologische, culturele en economische veranderingen van de moderne wereld in kaart te brengen en wil een platform zijn voor alle soorten ontwerpers, van grafisch ontwerpers tot architecten, productontwerpers en mode-ontwerpers. Het Nieuwe Instituut heeft een uitgebreid programma en organiseert lezingen, symposia, wisselende tentoonstellingen, evenementen, educatieve programma’s en andere activiteiten. Het Instituut is er niet alleen voor professionals uit de betreffende vakgebieden maar wil ook een breder publiek aanspreken. De belangrijkste taken van Nieuwe Instituut zijn daarom presenteren, informeren en tentoonstellen, onderzoeken en bewaren.

Archieven voor architectuurgeschiedenis

Het Nieuwe Instituut beheert de archieven van de Nederlandse architectuurgeschiedenis: het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Deze imposante verzameling van tekeningen, foto’s, affiches, schetsen, maquettes, brieven en ander materiaal van Nederlandse architecten van na 1800 speelt een belangrijke rol in de tentoonstellingen en evenementen die het Instituut organiseert. Ook is er een bibliotheek waar moderne en oudere boeken en tijdschriften over architectuur, ruimtelijke ordening en stedenbouw te raadplegen zijn. In het Study Centre kunnen databanken en krantenarchieven geraadpleegd worden. Onderzoekers of studenten die voor langere tijd gebruik maken van archief, kunnen een gratis pas aanvragen, zodat geen toegangsbewijs vereist is.

Agentschap voor architectuur, design en digitale cultuur

Het Nieuwe Instituut heeft ook een speciaal orgaan dat allerlei activiteiten verzorgt in het professionele veld. Het gaat hierbij om het verzorgen van Nederlandse inzendingen voor internationale evenementen en manifestaties op het gebied van architectuur, design en digitale cultuur, bijvoorbeeld de architectuurbiënnale van Venetië. Het Agentschap heeft ook samenwerkingsprojecten op regionaal en internationaal niveau. Zo had het Nieuwe Instituut een adviserende rol bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld het Skatepark in Rotterdam. Het Nieuwe Instituut zet zich sterk in voor internationalisering. Er wordt bijvoorbeeld gebouwd aan een stevig buitenlands netwerk door middel van internationale tentoonstellingen en activiteiten waarbij internationale onderzoekers en ontwerpers betrokken zijn.

voorkant-nieuwe-instituut

Research & development

Binnen het Nieuwe Instituut is er veel aandacht voor de rol van onderzoek. De Research & Development afdeling wil onderzoek binnen de verschillende disciplines stimuleren. Dit wordt gedaan vanuit twee meerjarige programma’s: Landschap en Interieur en De Dingen en De Materialen. Rondom deze macro-onderwerpen organiseert Het Nieuwe Instituut lezingen en fellowships en verzorgt het publicaties en onderzoeken.

Het Museumpark

Het Nieuwe Instituut bevindt zich in het Museumpark in Rotterdam, waar ook het Museum Boijmans van Beuningen, de Kunsthal, Villa Sonneveld, het Chabot Museum en het Natuurhistorisch Museum gevestigd zijn. Met de Museumpark ticket bezoek je alle zes musea in het park met korting. Het Museumpark op zich is al een bezienswaardigheid: met een prachtige rozentuin en verschillende sculpturen en vele festivals en evenementen is dit bijzondere park zeker een bezoek waard.

Adres en telefoon

Adres: Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam
Telefoon: 010 440 1200

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag: 10:00 – 17:00
Zon- en feestdagen: 11:00 – 17:00
Maandag gesloten

Toegangsprijzen

Volwassenen: € 10,-
Kinderen en jongeren tot 18 jaar: gratis