Historisch Delfshaven

Een belangrijk gebied in Rotterdam is Historisch Delfshaven. De naam verklapt het al een beetje, maar eigenlijk hoorde dit gebied oorspronkelijk bij de stad Delft. In 1795 werd het een aparte gemeente, maar in 1886 nam Rotterdam dit gebied bij zijn stad.

historisch-delfshaven-rotterdam

De historie

De historie van Historisch Delfshaven ligt nog veel eerder, in 1389. In dit jaar wilden de mensen die Delft woonden een verbinding met de Maas. Daarom werd de Delfshavense Schie gegraven. Dan kun je vanuit Delft naar de Nieuwe Maas toe. Aan de oever van de Delfshavense Schie ontstond toen Delfshaven. Het was als het ware een kolonie van Delft, maar werd dus zelfstandig in 1795. Op dit moment is Delfshaven één van de plekken in Rotterdam waar je nog veel historie ziet. Omdat het centrum van Rotterdam dit niet zo veel meer heeft na het bombardement van 1940, is het bij een bezoek aan de stad Rotterdam zeker de moeite waard om ook te kijken naar Historisch Delfshaven.

Een stukje geschiedenis

In chronologische volgorde gezien is Delfshaven ontstaan omdat er een vaart gegraven werd tussen Rotterdam en Delft, op verzoek van Delft. Op de plek waar nu Delfshaven is, is toen een haven en scheepswerf gebouwd. Dit waren de eerste gebouwen van Delfshaven. Rond 1550 is er zoveel winst uit haringvisserij en walvisvaart dat de plek zijn eerste echte vormen als een dorp krijgt. Er zijn dan ongeveer 1000 inwoners. In 1554 wordt een statig pand gebouwd waar stadsdienaren zaken konden doen.

Jeneverindustrie

Vanaf 1700 komt ook de jeneverindustrie op in Delfshaven. Vervolgens, in 1795, wordt Delfshaven een zelfstandige gemeente, ook al is de stad Delft het hier niet mee eens. In 1825 wordt dit beloond met stadsrechten. In 1886 helaas wordt de stad samengevoegd met de stad Rotterdam. Tijdens het bombardement op Rotterdam in 1940 gaat veel van Rotterdam verloren, maar Delfshaven blijft ongeschonden. In 1960 is het moment daar dat Historisch Delfshaven als een belangrijk deel van de stad wordt beschouwd.

Bezienswaardigheden in Historisch Delfshaven

In Delfshaven is dus veel oud te zien, in tegenstelling tot wat Rotterdam heeft. Zo is er een herbouwde molen, ‘De Distilleerketel’. Ook is er een distilleerderij uit 1860 te vinden, ‘De Dubbelde Palmboom’. Verder is er een standbeeld van Piet Hein die daar geboren is. De scheepswerf is ook het bezoeken waard, evenals het Zakkendragershuisje. In dit huisje werd oorspronkelijk werk verdeeld voor in de haven. Dit werd gedaan door het gilde van de haven.

Verzetsmuseum

Er is ook een Oorlogs VerzetsMuseum in Historisch Delfshaven. Daarnaast is het rondlopen in Historisch Delfshaven al erg leuk, omdat er nog veel oude huisjes zijn. Het ligt aan het water, waardoor je heel leuk kan zien hoe de vroegere scheepsvaart naar Delft gegaan is. In Historisch Delfshaven is daarnaast genoeg mogelijkheid tot eten en drinken, wandelen, uitgaan en allerlei kunst bekijken. Verder zijn er soms evenementen en is er de mogelijkheid om met een wandeltour rondgeleid te worden door een professionele gids. Om toch een stukje Middeleeuwen in Rotterdam te krijgen, is het dus leuk om een bezoek te geven aan Historisch Delfshaven.

Op loopafstand van Historisch Delfshaven vind je de Euromast en ietsje verder het Museumpark.

Adres:

Voorhaven
3024 RM Rotterdam