Hotel New York

Hotel New York in Rotterdam is een markant gebouw dat vele associaties doet oproepen bij Rotterdam. Het is één van de bekendste gebouwen van Rotterdam. Het hotel is te vinden op de Wilhelminapier. Het gebouw is aan de buitenkant te herkennen aan de naam Holland Amerika Lijn. Het gebouw was namelijk voor het een hotel werd het directiegebouw van de Holland Amerika Lijn. In 1993 werd het gebouw omgetoverd tot Hotel New York. Het gebouw ligt op de zuidkant van de Maas, wat tijdens de opening van het hotel een opvallende keuze was, omdat het daarmee in feite aan de verkeerde kant van het centrum lag. In 1996 werd gelukkig de Erasmusbrug geopend, waarmee het hotel een goede verbinding kreeg met het centrum.

hotel-new-york

Holland Amerika Lijn

Amerika was rond 1600/1700 een populaire bestemming om heen te reizen voor mensen die het geluk wilden opzoeken. In 1873 werd daarom de NASM opgericht, maar in 1896 werd deze naam de Holland Amerika Lijn. De lijn liep van Rotterdam naar New York. Vanaf de opening tot 1900 maakten zo’n half miljoen mensen gebruik van de lijn. De laatste vaart werd uitgevoerd op 8 november 1971 met de boot Nieuw Amsterdam II. Vervolgens verliet de Holland Amerika Lijn het markante gebouw in Rotterdam en later werd het gebouw in New York ook verlaten.

De architectuur

Het gebouw zag er eerst anders uit dan nu. In het eerste kwartaal van de 20e eeuw hebben een aantal architecten, waaronder Muller, Drooglever Fortuyn en Van der Tak ervoor gezorgd dat het gebouw jugendstil ornamenten kreeg en de torentjes die het gebouw nu zo karakteristiek maken. Het gebouw deed in die tijd dienst als directiegebouw voor de Holland Amerika Lijn. Het gebouw is dus op dit moment een hotel en is daarnaast een rijksmonument.

De pier naar het hotel

De pier waarop het hotel gevestigd is stelde niet zoveel voor in de tijd dat het hotel er kwam. Dit had te maken met de zeer slechte verbinding om bij de pier te komen. Dat kun je je voorstellen, aangezien de pier eerder de functie van pier had om boten vanaf te laten varen. Dan heb je een groot stuk land aan het water nodig. De pier was vanaf het centrum alleen te bereiken met een grote omweg en daarom was de komst van de Erasmusbrug een uitkomst. Er is ook een watertaxi vanaf het begin van het hotel, die over de Maas gaat.

Het hotel

Het hotel heeft 72 kamers en daarvan zitten 2 in de bijzondere torentjes die eraan gebouwd zijn rond 1900. Het heeft verder een aantal conferentiezalen en een restaurant. Omdat het zo’n bijzonder gebouw is, is het een zeer populair hotel. Het hotel is verder bekend geworden door zangeres Anouk, die zich er heeft afgesloten voor een bepaalde tijd om een album te maken. Dit album heeft dan dus ook de toepasselijke naam Hotel New York gekregen. Het hotel heeft een prachtig uitzicht over de Maas en doet terugdenken aan de tijd dat de boot nog richting Amerika vertrok.

Openingstijden restaurant

Dagelijks van 07.00 uur tot 01.00 uur.
Online of telefonisch reserveren.

Adres en telefoon

Koninginnenhoofd 1, 3072 AD Rotterdam
Telefoon:
Algemeen: 010 439 05 00
Tafelreserveringen: 010 439 05 25
Kamer- en zaalreserveringen: 010 439 05 55