Koopgoot

Een typisch iets in Rotterdam is de Koopgoot. Dee winkelstraat is altijd autovrij, omdat het bijna ondergronds is. De winkelstraat wordt ook wel de Beurstraverse genoemd, maar in de volksmond wordt met de Koopgoot de winkels bedoeld die aan de Beurstraverse zitten. Het ondergrondse aspect is dat het onder de Coolsingel loopt. Het is niet geheel ondergronds, omdat er nog wel gewoon lucht in de Koopgoot kan. Daarmee is de Koopgoot niet een vreemde naam, want door het ondergrondse en luchtaspect lijkt het inderdaad een beetje op een goot. De Koopgoot loopt van de winkelstraat Hoogstraat tot de Lijnbaan. Het mooie aan de Koopgoot is dat er geen auto’s kunnen komen, dus je kunt er vrij lopen als je gaat winkelen. Je komt er door de trap naar beneden te nemen of de roltrap/lift. Omdat er geen auto’s rijden, is er ook een soort waterfontein in de grond gecreëerd. Voor kinderen uiteraard erg leuk, maar ook als het warm is, is het lekker dat er wat verkoeling is.

Koopgoot

Geschiedenis van de Koopgoot

De Koopgoot is eigenlijk per ongeluk ontstaan. Het gedeelte was de uitgang van het metrostation Beurs. Het was ook handig, omdat hier voetgangers van de Coolsingel langs konden lopen. Echter, de winkels aan de Coolsingel pakten niet zo goed uit, omdat er ook veel verkeer reed en zo ontstonden er opstoppingen. Daarop is besloten om tussen 1991 en 1996 de Beurstraverse aan te pakken en zo ontstonden daar winkels aan. Het is ontworpen door de architect Pi de Bruijn. Het hoort bij het Beursplein. De naam Koopgoot ontstond na loop van tijd, toen de winkels daar begonnen met hun uitbreidingen en toen meer winkels zich er gingen vestigen.

Winkelen in de Koopgoot

In de Koopgoot kun je zeker slagen voor een nieuwe outfit. Er zijn vooral veel grote winkelketens gevestigd, zoals de Bijenkorf, HEMA, Zara, C&A en We Fashion. Deze grote winkelketens hebben ingangen op niveau 0 of niveau -1, waardoor het leuke ondergrondse aspect van de Koopgoot nog eens benadrukt wordt. Verder zitten beneden wat kleine winkels met één verdieping. Hierbij kun je denken aan America Today, Vanilia en H&M. Ook de Zara en Forever 21 zijn er te vinden. Er zijn ook niet-kledingwinkels, zoals bonbonwinkel Leonidas en cadeauwinkel KKEC.

Belangrijk winkelgebied

Het is een belangrijk winkelgebied voor Rotterdam. De winkels zijn er zeven dagen per week open en er zijn naast winkels ook veel horecabedrijven te vinden. Zo is een dagje shoppen een hele dag weg. Omdat de Koopgoot midden in het centrum ligt, kun je de Koopgoot gemakkelijk bereiken via het Centraal Station van Rotterdam. Ook het metrostation Beurs ligt nog steeds op die plek, dus via het openbaar vervoer van de stad kun je er ook goed komen. Echter is er ook een parkeergarage bij het winkelgebied, dus met de auto komen is ook een mogelijkheid. Buiten het winkelgebied liggen ook nog hotspots van Rotterdam, zoals de Koopgoot, waardoor een dagje shoppen ook uitgebreid kan worden met een beetje sightseeing in Rotterdam en lekker wandelen in de stad.