Kubuswoningen

Rotterdam is niet alleen een stad met een ontzettend gezellig en uitgebreid centrum. Het is een aparte en veelzijdige stad die heel veel te bieden heeft voor bezoekers. Vooral op architectonisch gebied is hier ontzettend veel te bewonderen. Een van deze architectonische hoogstandjes, is het project van de kubuswoningen. Midden in het centrum van Rotterdam, nabij de Markthal, de Oude Haven en het Witte Huis vind je deze opvallende gebouwen. Ben je toevallig eens te vinden in dit gedeelte van het land, dan is het leuk om hier eens een kijkje te nemen.

rotterdam-kubuswoningen

Bijzonder project

De kubuswoningen zijn ontworpen door Piet Blom. De start van de bouw vond plaats in 1982 en in 1984 is het hele gebied opgeleverd. De gebouwen vormen woningen, waarbij bij op sommige plaatsen op de begane grond ook wat bedrijven en kleine winkels te vinden zijn. De gebouwen bestaan uit gekantelde kubussen, waarbij drie zijden naar beneden wijzen en drie zijden naar boven. Deze gekantelde kubussen staan op een paal, zodat het uiterlijk van een boom wordt nagebootst. De paal en de vloeren zijn gemaakt van gewapend betond, de woningen zelf zijn van hout. Het bijzondere van dit bouwproject, is dat de ontwerper niet is uitgegaan van functionaliteit, maar veel meer van het creëren van een ruimtelijk gevoel en het belang van de uitstraling en sfeer die hiermee gecreëerd wordt. Om de functionaliteit toch zo groot mogelijk te houden, zijn de woningen voorzien van dubbele beglazing en is er in 1997 een zinken dak op de huizen geplaatst, waardoor de woningen volledig zijn geïsoleerd.

Dorp

Het idee achter de kubuswoningen is dat ze eruitzien als een boom. Allemaal samen vormen de kubuswoningen een bos, het Blaakse Bos. De bedoeling van dit Blaakse Bos is om een soort dorp midden in de stad te vormen. Een eigen terrein voor inwoners, met wat bedrijven, winkeltjes, een school en speelgelegenheid. Een ruimte om midden in de stad te wonen, maar toch de mogelijkheid te hebben om je terug te trekken in je eigen omgeving die je deelt met de buren en de winkeliers. Een ander woord voor dit Blaakse Bos is de Blaakoverbouwing, waarmee wordt aangegeven is dat het een brug vormt over de Blaak, waar voetgangers kunnen lopen over de drukke straat.

Bezichtigen Kubuswoningen

De kubuswoningen zijn zeer bijzondere woningen, die een vreemd en surreëel beeld vormen midden in de stad. Dit wekt nieuwsgierigheid op, want hoe zullen ze er vanbinnen uitzien en hoe zal het zijn om er te wonen? De meeste woningen waarbij je je dit afvraagt, blijven een mysterie. Tenzij er een woning te koop staat en je een bezichtiging aanvraagt. Zo niet de kubuswoningen. Er is namelijk een modelwoning die dienstdoet als een soort museum. Tegen een lage entreeprijs kun je hier naar binnen, om te zien hoe de kubuswoningen er van binnen uitzien en het bijzondere gevoel te ervaren dat dit project je geeft.

Openingstijden en tarieven

Elke dag (7 dagen per week) geopend van 11.00 tot 17.00 uur

Entreekosten

Volwassenen € 2,50 p.p.
Student / Senioren (65+) € 2,00 p.p.
Kinderen (4 tot 12 jaar) € 1,50 p.p.
Groepen van 10 tot 20 personen € 2,00 p.p.
Groepen groter dan 20 personen € 1,50 p.p.

Adres

Overblaak 70, 3011 MH Rotterdam