Lijnbaan

Rotterdam was de eerste stad van Nederland die een winkelpromenade had, maar ook de eerste autovrije winkelpromenade van de wereld had. Vrijwel iedereen zal de naam Lijnbaan snel verbinden aan Rotterdam. Op dit moment is het een winkelstraat die nog steeds autovrij is. De naam Lijnbaan komt van het beroep van touwslager. Dan heb je veel ruimte nodig om touwen te maken als het ware. Daarom werd de grond waarop de touwslager dit deed ook wel een lijnbaan genoemd. Na het bombardement werd deze winkelpromenade gebouwd en werd gezocht naar een passende naam voor het gebied. Lijnbaan verwees naar de vroegere touwslagerij die daar gevestigd was.

lijnbaan-rotterdam-winkelen

Geschiedenis van de Lijnbaan

In 1949 werd de Lijnbaan aangelegd, na het bombardement in 1940. In 1953 was het ontwerp klaar en trok het meteen veel nationale en internationale aandacht. Dit had te maken omdat het een exclusief voetgangersgebied was midden in de stad. Het architectenbureau van den Broek en Bakema hebben het ontwerp gemaakt en hebben dus veel teweeg gebracht met dit ontwerp. Het ontwerp staat zelfs op de lijst van rijksmonumenten. Vanaf dag één zijn er verschillende winkels aan beide zijden van de Lijnbaan gevestigd en tot op de dag van vandaag is het een zeer mooi en populair winkelgebied. De Lijnbaan is ongeveer 510 meter lang, dus een dagje winkelen bij de Lijnbaan is zeker mogelijk.

Op dit moment

De Lijnbaan wordt op dit moment aan beide kanten bezet met winkels van grote merken, maar ook kleine winkeliers hebben hier hun zaak gevestigd. Verder zijn er in de buurt voldoende parkeergarages en metrohaltes, zodat het een compleet winkelgebied is. In de omgeving van de Lijnbaan zijn een aantal belangrijke objecten te vinden die kenmerkend zijn voor Rotterdam. Zo heb je de Euromast, de Coolsingel, de Erasmusbrug, de Grote of Sint-Laurenskerk, de Kubuswoningen en het Centraal Station. Dit is sinds kort uitgebreid met de nieuwe Markthal. Het centrum van Rotterdam is daarmee een centrum wat zich na het bombardement heeft heropgebouwd en hoe. Het centrum kent een aantal nieuwe historische monumenten, een paar oude, nieuwe toeristische plekken zoals de Markthal en daarmee is het centrum van Rotterdam een plek waar je dingen kan bekijken, kan winkelen, uit eten kan gaan, gezellig kan gaan lunchen en nog veel meer.

Het centrum van Rotterdam

Het centrum van Rotterdam is dus de moeite waard voor een dagje uit. Bezoek de Markthal, ga shoppen aan de Lijnbaan of de Koopgoot en bezoek de Grote of Sint-Laurenskerk. Het centrum is goed bereikbaar per trein, halte Centraal Station, welke sinds kort een nieuwe stationshal heeft. Ook dit is weer een ontwerp waar je u tegen zegt. Verder zijn er in Rotterdam voldoende bussen en metro’s die je richting het centrum kunnen brengen, maar niks is leuker dan zelf te gaan wandelen en alles te zien wat de stad te bieden heeft. Als je naar Rotterdam gaat, is het dus in elk geval de moeite waard om bovenstaande plekken te bezoeken. Verder is er hier voldoende informatie te vinden over andere bezienswaardigheden.

Openingstijden

maandag 13:00 – 17:30
dinsdag 09:00 – 17:30
woensdag 09:00 – 17:30
donderdag 09:00 – 17:30
vrijdag 09:00 – 21:00
zaterdag 09:00 – 17:30
zondag 12:00 – 17:00