Maasboulevard Rotterdam

De Maasboulevard is een boulevard in Rotterdam die ligt aan de Maas. Dat klinkt uiteraard logisch, maar deze boulevard verdient wel enige aandacht. Zo is het, logistiek gezien, de belangrijkste toegangsweg naar het centrum van de stad Rotterdam, die aan de oostelijke kant van de stad te vinden is. De boulevard behoort dan ook tot het gedeelte van het centrum dat onmisbaar is voor de stad. Wat betreft wat er aan de Maasboulevard te vinden is, is de boulevard ook belangrijk. Daarnaast zal elke Rotterdammer de Maasboulevard kennen, omdat op de plek niet al te veel bebouwing is en daardoor een mooi uitzicht over de Maas te vinden is op deze plek.

maasboulevard-rotterdam

De Maasboulevard vroeger

De boulevard is ontstaan in 1964. Voor deze tijd bestond de plek wel, maar had het een andere bestemming en zag het er ook anders uit. Zo was tot 1953 de plek bedoeld als spoorwegemplacement van het treinstation Rotterdam Maas. Echter, na de Watersnoodramp was het niet meer mogelijk om de plek deze functie te geven. Dit had er mee te maken dat het spoorwegemplacement erg laag lag en gezien de Watersnoodramp was het noodzaak om vanaf dat moment alle lage plekken te verstevigen of omhoog te brengen. De dijk bij het spoorwegemplacement werd daarom ook verhoogd en daarmee was het niet meer mogelijk om daar treinen te laten komen. Het spoorwegemplacement is daarmee opgeheven.

Op Deltahoogte

Een ander gevolg van deze verandering was dat de hoofdwaterkering van Rotterdam vervolgens verplaatst werd naar de Maasboulevard. Deze was eerder te vinden bij de Oostzeedijk. Om deze hoofdwaterkering te laten functioneren, werd de boulevard op deltahoogte gebracht. Hiermee waren twee klappen in één keer geregeld, want hierdoor ontstond ook daadwerkelijk een boulevard en was de naam Maasboulevard op zijn plek. In 1964 werd het mogelijk voor verkeer om over de Maasboulevard te rijden.

Aan de boulevard

Het is mogelijk om over de boulevard te wandelen. Omdat er weinig bebouwing is, heb je een mooi uitzicht over de Maas en de stad Rotterdam. Het is dus ook een populaire plek onder inwoners en toeristen om ’s avonds even een stukje te gaan wandelen. Met een lengte van 1,7 kilometer kun je er heerlijk richting het centrum slenteren en vervolgens op een terrasje gaan zitten. Het legendarische zwembad Tropicana ligt tussen de boulevard en de Nieuwe Maas. Dit zwembad was tot 2010 in gebruik en krijgt nu binnenkort een andere bestemming. Nu is het een beetje een bouwval geworden, maar veel mensen zullen zich deze plek herinneren als een mooie plek waar heerlijk gezwommen kon worden. Waarschijnlijk wordt het gebouw omgebouwd tot een evenementenruimte met woningen erbij. Aan de Maasboulevard vind je ook het Raderstoomboot De Majesteit.

Fijn wandelen

De boulevard is voor veel Rotterdammers erg belangrijk, voor de logistiek, maar daarnaast is het een mooie boulevard die ruimte biedt de stad van een andere kant te bekijken. Wandelen, fietsen en lekker zitten kan prima aan de boulevard en het uitzicht over de Maas is enorm mooi. Je kunt je uren vermaken met het kijken naar de boten die voorbij komen over de Maas. Maar ook kun je met een Segway over de Maasboulevard crossen als je dat leuk vindt, of een wandeltour met een ervaren gids maken.