Maastunnel

De Maastunnel in Rotterdam is een van de oudste afgezonken tunnels van Nederland. Het is het verbindingsstuk tussen de twee oevers van de Maas in Rotterdam. De tunnel heeft vier buizen, één voor fietsers, één voor voetgangers en twee voor auto’s. In 1937 is de tunnel gebouwd en hij was in 1942 af. Het is een belangrijke verkeersader, want dagelijks komen zo’n 75.000 auto’s door de tunnel, een groot aantal fietsers en voetgangers.

maastunnel

Belangrijke tunnel

Het is een belangrijke tunnel omdat Rotterdam door de Maas als het ware in twee stukken wordt verdeeld en vele mensen leven aan beide kanten van de stad. Als je bijvoorbeeld aan de Zuidkant woont, maar werkt in de Noordkant, dan is deze tunnel voor jou van groot belang. Omdat bruggen vaak minder draagkracht hebben, is deze tunnel gebouwd. De tunnel is 1373 meter lang en 25 meter breed. Er zijn twee rijstroken voor auto’s. Het is naast een functionele tunnel ook een Rijksmonument, omdat het de eerste gezonken tunnel ter wereld was met een rechthoekig dwarsprofiel.

De geschiedenis

De tunnel is aangelegd omdat de bruggen in Rotterdam al het verkeer niet meer aankonden. Een aantal architecten hebben vervolgens bedacht dat een tunnel een prima initiatief zou zijn, zeker omdat een voorgestelde ferry niet hielp tegen de drukte. Het werd daarmee de eerste autotunnel van Nederland. Ook bussen moesten er door kunnen, dus hier werd de tunnel op gebouwd. De Duitsers hebben in de Tweede Wereldoorlog twee bommen geplaatst in de Maastunnel, zodat de tunnel zeker weten niet gebruikt zouden worden. De bouw van de tunnel is een technisch trucje geweest, waarbij de tunnel als het ware in de Maas gezakt is. Het was de eerste tunnel die niet als een cirkel was, maar rechthoekig als je hem zou doorsnijden. De tunnel ligt 20 meter onder NAP en is dus niet goed te zien. Boven de grond is hij herkenbaar omdat er verschillende ventilatiegebouwen zijn.

Het gebruik

Naast auto’s maken ook fietsers en voetgangers gebruik van de tunnel. Dit doen zij door af te dalen met houten roltrappen. Bromfietsers mogen niet hun motor aan doen, omdat de fietserstunnel geen passende ventilatie hiervoor hebben. In de tijd dat de tunnel net open was, was de tunnel ook een soort attractie. Nog steeds zijn mensen gefascineerd door de tunnel. De roltrappen van 17 meter hoog zijn een hele attractie om op te staan en vervolgens is de tunnel zelf ook een bezienswaardigheid op zich. Het idee dat je onder het water door loopt is een gekke gewaarwording, maar zonder deze tunnel was er een groot verkeersprobleem in Rotterdam geweest. Tegenwoordig is het normaler om tunnels onder het water door te bouwen maar destijds was dit een hele kunst. Tegenwoordig is de tunnel een beetje ontlast door de verkeersruit om Rotterdam met de Van Brienenoordburg en de Beneluxtunnel.

Toch een attractie

Als je in Rotterdam bent, zul je vast en zeker gebruik maken van de tunnel, of dit nou met de auto, bus, fiets of lopend is. Als dit niet het geval is, moet je zeker de tunnel bezoeken. Juist door zijn historische karakter is dit een bijzondere attractie om te bezoeken en als je in Rotterdam bent, voel je je Rotterdammer door het gebruik van deze tunnel. Breng je een bezoek aan het Ahoy of het theater Zuidplein, dan ga je zeker en vast door deze tunnel.