Maritiem Museum

Het Maritiem Museum Rotterdam is een scheepsvaart- en havenmuseum in het centrum van de stad. De naam was eerder het Maritiem Museum Prins Hendrik. In 2014 is dit museum gefuseerd met het Havenmuseum, zodat nu één algemeen Maritiem Museum is ontstaan. Het is één van de belangrijkste maritieme musea in Nederland en past ook goed bij de stad Rotterdam vanwege de grote haven die Rotterdam heeft. Het museum is te vinden in het centrum, maar een dag naar Rotterdam voor de scheepsvaartfans zou gecombineerd kunnen worden met een bezoek aan de havens van Rotterdam. Ook een combinatie met een bezoek aan het nieuwe Futureland, waar wordt uitgelegd wat er in de nieuwe haven Maasvlakte 2 gebeurt.

Geschiedenis van het museum

In 1874 is het museum opgezet rondom de scheepsmodellen van de Koninklijke Nederlandsche Yachtclub en hier komt ook de vorige naam van het museum vandaan, het Prins Hendrik museum. Dit komt namelijk uit die Yachtclub vandaan, omdat Prins Hendrik de voorzitter hiervan was. Hij werd ook Hendrik de Zeevaarder genoemd. Hij was daarnaast de broer van Koning Willem III en hij was een voorstander van Nederland als een groot maritiem land. Daar kwam zijn bijnaam vandaan. De Yachtclub bestond niet meer in 1882 en toen werd de Gemeente Rotterdam de eigenaar van deze collectie. Dit was het begin van het Maritiem Museum.

Maritiem Museum in het vroegere clubgebouw

Het Maritiem Museum kwam, logischerwijs, terecht in het vroegere clubgebouw van de Yachtclub. Tot 1948 heeft het museum daar gezeten en op dit moment is het Wereldmuseum Rotterdam er gevestigd. Het is een markant gebouw dat veel Rotterdammers direct zullen herkennen. Het museum is in 1948 verhuist naar het Burgemeester s’Jacobplein en heeft daar gezeten tot 1979. Omdat metrolijn A werd aangelegd daarna, kon het museum daar niet langer blijven. Vervolgens is het museum verplaatst naar de Leuvehaven en in de verhuizingstijd heeft het museum gezeten in een kantoorpand aan de Scheepmakershaven. Tot nu is het museum te vinden aan de Leuvehaven.

Het is altijd gemeentebezit geweest, maar in 2006 is het museum op eigen benen komen te staan. In 2014 is de fusie gekomen met het Havenmuseum.

Wat is er te zien is in het museum

In het museum kun je verschillende dingen komen bekijken, maar de collectie van de Yachtclub is er nog steeds. Verder zijn er ook andere scheepsvaartbenodigdheden te zien. Er zijn ongeveer 850.000 objecten te zien. Over de gehele geschiedenis zijn er dingen te vinden, van een boomstamkano tot schepen van nu. Er zijn ook om de zoveel tijd exposities te vinden in het museum en ook voor kinderen is er voldoende te doen. Er zijn wisselende exposities én tentoonstellingen die er altijd zijn.

Museumbibliotheek

Er is ook een museumbibliotheek, waar een collectie boeken over het maritieme gebied te vinden is. Er is een aantal topstukken te vinden in het museum, zoals een Marató-model, wat het oudste scheepsmodel van Europa is. De Itinerario van Jan Huygen van Linschoten is er ook te vinden, hij maakte ooit de belangrijkste reisverslagen ter wereld. Ook zijn er schilderijen te vinden.

Adres en telefoon

Adres: Leuvehaven 1, Rotterdam
Leuvehaven ligt midden in het centrum en heeft een eigen metrohalte. Ligt ook vlak bij Blaak en de Coolsingel. Gemakkelijk lopend te bereiken is de Markthal.
Telefoon: 010 413 2680

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag 10:00–17:00
Woensdag 10:00–17:00
Donderdag 10:00–17:00
Vrijdag 10:00–17:00
Zaterdag 10:00–17:00
Zondag 11:00–17:00

Toegangsprijzen

Volwassene € 10.00
Kinderen van 4 t/m 15 jaar € 6.00
Kinderen tot 4 jaar Gratis