Metro

Als je als toerist of als inwoner van Rotterdam vervoer zoekt, dan is één de makkelijkste vervoersmiddelen de metro. De metro is een ondergronds systeem waarbij treinen rijden over rails die onder de grond gebouwd zijn. De Rotterdamse metro was het eerste ondergrondse vervoerssysteem van Nederland. Hij is gebouwd vanaf 1968. Vele inwoners van Rotterdam maken gebruik van het metrosysteem omdat hij niet alleen in de binnenstad te gebruiken is, maar ook naar steden zoals Schiedam, Capelle aan den IJssel, Pernis, Rhoon en Hoogvliet rijdt. Hij rijdt zelfs ook naar Den Haag. Dit was de voormalige Randstadrail, maar behoort nu tot het metronetwerk van zowel Rotterdam als Den Haag.

metro-rotterdam

Het voordeel van de metro

Met de metro heb je nauwelijks last van vertragingen en de metro kan meerdere keren per uur rijden. Daarnaast is er op elk metrostation en in elke metro gratis Wifi. Je mag je fiets ook meenemen in de metro, dus als je van plan bent naar een plek te gaan vanaf waar je nog moet fietsen, dan kan het goed zijn om je fiets mee te nemen. Het is gratis, zolang het maar niet in de spits is (dus voor 09.00 in de ochtend en tussen 16.00-18.30). Een vouwfiets mag altijd, omdat deze een stuk minder ruimte inneemt. De metro is binnen Rotterdam één van de belangrijkste vervoersmiddelen omdat ze erg snel en efficiënt zijn.

De metrolijnen

Er zijn in Rotterdam 5 metrolijnen. Je hebt de groene lijn, die van Schiedam via de Beurs naar het noorden van Rotterdam rijdt. Deze lijn komt ook door Vlaardingen. De gele lijn loopt van het westen van Rotterdam via het centrum van Rotterdam naar Nesselande. De rode lijn loopt van Spijkenisse tot Capelle aan den IJssel via het centrum. Deze stopt ook bij Blaak en bij Delfshaven. De lichtblauwe lijn loopt van Spijkenisse via de Beurs naar het Centraal Station van Rotterdam. Deze stopt ook bij het stadhuis en in Hoogvliet. De donkerblauwe lijn loopt van het zuiden van Rotterdam via Blijdorp en Leidschendam naar Den Haag Centraal Station. Dit is dus de voormalige Randstadrail.

Vernieuwingen in het metronetwerk

Op dit moment wordt er gewerkt aan het metronetwerk, zodat straks de gele lijn al vanaf Hoek van Holland kan gaan rijden. Op deze manier kan je dus makkelijk vanaf het centrum van Rotterdam met de metro naar het strand van Hoek van Holland. Dit moet realiseerbaar zijn in 2018.

Belangrijke metrostations

Een aantal belangrijke metrostations voor toeristen of dagjesmensen zijn Beurs, Stadhuis en Blaak. Als je hier uitstapt, sta je midden in het centrum van Rotterdam waar alle attracties en andere bezienswaardigheden te zien zijn. Ook richting het vliegveld van Rotterdam kun je deels met de metro. Het belangrijkste knooppunt van het metronetwerk is Beurs. Hier kun je bijna op alle lijnen stappen die er zijn. Omdat Beurs ook nog eens in het centrum ligt, is het een makkelijk station om je reis te beginnen. Vanaf hier kun je alle kanten op, wat je plan ook voor die dag is. Voor meer informatie over het metronetwerk moet je zijn bij RET, de maatschappij die de metro beheert.