Museum-Boijmans-Van-Beuningen

Museum Boijmans van Beuningen

Als je naar Rotterdam komt, kan een museumbezoek niet uitblijven natuurlijk. Deze stad heeft een hele waslijst aan verschillende musea. Als je Wikipedia mag geloven, dan zijn het er achttien. Museum Boijmans van Beuningen is één van de oudste én een van de interessantste musea uit deze lijst. Hier vind je er meer informatie over.

Museum-Boijmans-Van-Beuningen

Een van de oudste musea van Nederland

Zoals gezegd is museum Boijmans van Beuningen een van de oudste musea van Nederland. Het is ontstaan in 1849, toen de jurist Boijmans zijn kunstcollectie aan de stad Rotterdam naliet. Toen van Beuningen bijna een eeuw later hetzelfde deed, was de naam van het museum, die tot op de dag van vandaag wordt gebruikt, geboren.

Kunst in de breedste zin van het woord

Tegenwoordig vind je in dit museum een hele grote kunstverzameling bij elkaar. De verzameling bestaat uit heel diverse werken. Er zijn een groot aantal echt grote meesters in de kunst te vinden, zoals werken van Rembrandt, Van Gogh, Mondriaan, Monet en Dalí. Het zijn namen die iedereen kent, ook de mensen die niet van kunst houden. Naast de oude meesters, zijn ook de meest moderne vormen van kunst hier te aanschouwen. Daardoor is het museum op dit moment internationaal gezien ontzettend populair. Naast schilderwerken, vind je er gebruiksvoorwerpen die gemaakt zijn met het oog op kunst en design. Ook hier zijn zowel hele oude, als hedendaagse voorwerpen te vinden. Museum Boijmans van Beuningen biedt kunst aan in de breedste zin van het woord.

Depots van Boijmans van Beuningen

Net zoals vele andere musea, beschikt ook Boijmans van Beuningen over een enorme collectie kunstwerken. Al deze werken kunnen niet tegelijkertijd worden getoond. Een groot deel van de werken staat dan ook opgeslagen in depots. Regelmatig worden collecties die tentoongesteld zijn veranderd en worden er werken gewisseld met werken uit het depot. Daarnaast worden er regelmatig kunstvoorwerpen uitgeleend aan of uitgewisseld met andere musea, zodat het museum ook af en toe kunt tentoonspreidt die hier slechts tijdelijk te zien is.

De toekomst: Het nieuwe collectiegebouw

Doordat het zonde gevonden wordt dat in de depots vele werken liggen opgeslagen en niet alles tegelijkertijd kan worden getoond, is men op het idee gekomen om iets met deze opgeslagen werken te gaan doen. Dit idee is uitgewerkt in een plan, waarin staat dat het de bedoeling is om vanaf 2018 ook de werken die liggen opgeslagen openbaar te maken, zodat de gehele collectie van het museum publiekelijk te bezichtigen is. Dit wordt gedaan in het zogenaamde collectiegebouw. Met dit collectiegebouw wordt vormgegeven aan een geheel nieuwe en modern concept. Het wordt namelijk in de toekomst ook mogelijk om een kijkje achter de schermen te nemen, zodat je bijvoorbeeld kunt zien hoe restauraties worden uitgevoerd en hoe schilderijen worden ingepakt wanneer ze op transport gaan. Het museum wordt dus in de toekomst nog interessanter om te bezoeken dan het nu al is. Een bezoek aan dit museum is dan ook iets dat je niet mag overslaan als je in Rotterdam bent.

In de buurt

Boijmans ligt in het Museumpark. Dit is een lommerrijk gebied waar zich nog 5 andere musea bevinden, allen op loopafstand van elkaar. Zo is het Chabot museum een bezoek waard vanwege zijn interessante beelden en schilderijen. Ook vind je er het Het Nieuwe Instituut die bekend staat om zijn architectuur, design en digitale cultuur. Ook te vinden is de Kunsthal, maar deze is meer gelegen aan de rand van het park. Villa Sonneveld, een klein doch interessant bezoek zeker waard en niet te vergeten het Natuurhistorisch Museum met natuur, historie en fossielen.

Openingstijden en tarieven

€ 15,00: Vol tarief
€ 12,50: CJP-houders
€ 12,50: Groepen vanaf 15 personen (reserveren verplicht)
€ 7,50: Studenten

Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
U kunt al vanaf 10 uur terecht bij de Espressobar. En deze is ook een half uur langer open. De toegang vindt u aan de linkerzijde van de museumpoort.

Adres en contact

Museum Boijmans Van Beuningen
Museumpark 18-20
3015 CX Rotterdam
tel.: 010 441 94 00