Museum Rotterdam

Rotterdam ontwikkelt zich in rap tempo tot de culturele hoofdstad van Nederland, en het toonaangevende ‘Museum Rotterdam’ speelt daar een centrale rol in. De hoofdlocatie van Museum Rotterdam is sinds begin 2016 ‘het Timmerhuis,’ een knap staaltje architectuur gelegen in de oude stadsdriehoek. Het bijzondere van deze locatie is dat de twee gezichten van Rotterdam hier mooi samenkomen: een stad met veel moderne architectuur die desondanks veel oog heeft voor historie. Dat laatste blijkt wel uit het feit dat ‘het Oorlogsverzetsmuseum Rotterdam’ sinds 2015 ook deel uitmaakt van Museum Rotterdam, de schatten van dit indrukwekkende museum kun je bewonderen aan de Coolhaven.

museum-rotterdam-rodezand

Eigen visie

Museum Rotterdam heeft een duidelijke visie over de rol die het wil spelen in de Maasstad. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat men de bewoners en andere geïnteresseerden laat kennismaken met het verleden, het heden en de toekomst van de stad. Museum Rotterdam wil dan ook een verbindende factor zijn voor Rotterdammers uit alle lagen van de bevolking. Op het moment dat inwoners zich meer bewust worden van het cultureel erfgoed van Rotterdam, wordt er een soort collectief ‘wij-gevoel’ gecreëerd. Men leert wat het inhoud om Rotterdammer te zijn en dit komt de bezieling van de stad ten goede.

Museum Rotterdam in het hart van de stad

Binding door Erfgoed

Een voorbeeld van de manier waarop Museum Rotterdam het culturele ‘wij-gevoel’ probeert aan te wakkeren, is door het project ‘Binding door Erfgoed.’ De focus van dit project lag in eerste instantie op ambachten en de maakindustrie in Rotterdam. Museum Rotterdam interviewde en fotografeerde bijna 200 ambachtslieden, dit vormde de basis voor de tentoonstelling ‘Echte Rotterdammers – Wat maken we nou?’ Naderhand is dit project verder uitgewerkt door in te zoomen op een divers gezelschap van 5 Rotterdammers aan de hand van de door hen gekozen thema`s werkstad, maakstad, zorgstad, groene stad en transnationale stad. De uitkomst hiervan is te zien in de tentoonstelling ‘Rotterdammers en hun stad.’

Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog

Het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 heeft een diepe impact gehad op de stad en zit in het collectieve geheugen gegrift. Museum Rotterdam vindt het belangrijk om de herinnering aan deze gebeurtenis levend te houden, en daarom is in het Oorlogsverzetsmuseum Rotterdam’ de tentoonstelling ’40-’45 te bewonderen. Een belangrijk onderdeel van deze tentoonstelling is de zogeheten ‘indringende experience.’ Je kijkt naar een acht meter lange touchscreen-tafel die je het bombardement op een unieke manier doet herbeleven: suizende gevechtsvliegtuigen, Duitse parachutisten en vallende bommen die een blijvend litteken hebben gekerfd in de ziel van Rotterdam.

VerRotterdamst

Museum Rotterdam heeft echter niet alleen aandacht voor de belangrijke gebeurtenissen uit het verleden, ook prangende kwesties van het heden en de toekomst nemen een prominente plaats in. In ‘VerRotterdamst’ staat het levensverhaal van 5 vluchtelingen centraal, die onder zeer barre omstandigheden en met gevaar voor eigen leven zijn gevlucht naar Rotterdam. Hun verhalen laten zien dat Rotterdam een veilige en kansrijke toekomst biedt aan mensen die in hun thuisland worden onderdrukt en vervolgd. Met hun ervaring dragen zij echter ook bij aan het bewustzijn dat veiligheid en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn, en dat is een boodschap die juist in Rotterdam altijd herhaald moet blijven worden.

Adres en telefoon

Adres: Timmerhuis, Rodezand 26, 3011 Rotterdam (centrum Rotterdam)
Telefoon: 010 217 6767

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur
Maandag gesloten

Prijzen

Volwassenen: € 7.50
Kinderen 4 t/m 17 jaar: € 2.50
Kinderen tot 4 jaar: gratis