Museumpark

Het Museumpark is, de naam verhult eigenlijk alles al, een park waar musea gevestigd zijn. Het park ligt tussen het Museum Boijmans van Beuningen, de Westersingel, de Westzeedijk en het Erasmus MC. Het park is in 1927 geopend en is ontworpen door een architect genaamd Witteveen. Het park was oorspronkelijk een groot deel van een landgoed van de familie van Hoboken. Zij woonden in een villa, dat nu dienst doet als het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Het park is een stadspark, dat niet alleen als park dient maar ook als openluchtmuseum. Want wat is een museumpark zonder kunst?

museumpark-in-rotterdam

Welke musea vind je in het museumpark?

In het Museumpark zelf is voldoende kunst te vinden. Zo is er bijvoorbeeld een monument voor Gerrit de Jongh, die ooit directeur was van Gemeentewerken Rotterdam. Ook andere kunstwerken zijn te vinden in het park, waardoor het ook dienst doet als een soort openluchtmuseum.

Verder is rondom het park een aantal musea te vinden, waardoor de kunstliefhebber zeer veel plezier zal beleven. Het Museumpark dient daarbij als ‘Kunst-As’ door het verbinden van 6 musea. Deze musea zijn Het Nieuwe Instituut, Museum Boijmans van Beuningen, het Chabot Museum, de Kunsthal, Villa Sonneveld en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Hieronder staat over elk museum kort uitgelegd wat zij te bieden hebben.

De 6 musea

Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut houdt zich vooral bezig met architectuur en stedenbouw. Het bestaat sinds 1993 in Rotterdam en vanaf 2013 draagt het de naam Het Nieuwe Instituut. Daarvoor was het het Architectuurinstituut. Op dit moment is er een museum, boekenwinkel, café, archief en bibliotheek te vinden.

Boijmans van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen is een museum dat zich richt op beeldende kunst. Ze hebben een erg belangrijke collectie tekeningen die ter wereld als toonaangevend wordt beschouwd. Daarnaast hebben ze een overzicht van kunst, Nederlandse en Europese, vanaf de Middeleeuwen tot nu. Belangrijke werken in de collectie zijn ‘De kleine toren van Babel’ van Bruegel, ‘De drie Maria’s’ van Jan van Eyk, ‘Lippenbank’ van Salvador Dali en ‘Titus’ van Rembrandt. Het is een belangrijk en toonaangevend museum in Nederland, maar ook in Europa.

Chabot museum

Het Chabot Museum is geheel gewijd aan de Nederlandse beeldhouwer en kunstschilder Henk Chabot. Zijn werk is dus ook in dit museum te vinden. Ook de collectie die hij zelf had is te vinden in dit museum. Het museum is gevestigd in een Rijksmonument dat geheel in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid gebouwd is, in 1938.

De Kunsthal

De Kunsthal is een expositieruimte en is daarom ook geen echt museum. Er zijn veel tentoonstellingen te zien die elkaar afwisselen. Het is een grote ruimte, waardoor er per keer ongeveer 5 tentoonstellingen kunnen zijn.

Villa Sonneveld

Villa Sonneveld hoort bij het Nieuwe Instituut en is dus een onderdeel van dit museum. Het is zo bijzonder omdat het een bepaalde architectuur heeft en daarbij goed past bij het Nieuwe Instituut.

Natuurhistorisch museum

Het Natuurhistorisch Museum is in tegenstelling tot bovenstaande musea meer gericht op natuur, historie, fossielen, en dergelijke. Het is een educatief museum waar ook veel te doen is voor kinderen.

Maar er zijn ook evenementen

Naast al deze musea worden er ook regelmatig festiviteiten georganiseerd, zoals de jaarlijkse Parade.