Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Het Natuurhistorisch verrijkt je kijk en blijft verbazen. Dat is kortweg het motto van het laagdrempelige Natuurhistorisch Museum. Door de mensen van het museum zelf én door de Rotterdammers wordt het museum gewoon het Natuurhistorisch genoemd. Lekker makkelijk, lekker Rotterdams. In het Natuurhistorisch tref je aandacht voor de natuur, de natuur historie van de Rotterdamse regio, en de rest van de wereld. De visie van het museum is onderscheidend te noemen en uit zich in een dynamische collectie- en verzamelbeleid. Het richt zich met nadruk op de natuur in het sterk verstedelijkte metropool, en de rest van de wereld.

Natuurhistorisch-museum-in-museumpark

Uitgebreide collectie insecten en andere naturalia

De geschiedenis van het Natuurhistorisch gaat terug tot 1927. Boven, op een zolder van een meisjesschool aan de Schiedamse singel werd een collectie vogels en zoogdieren bewaard. De verzameling groeide snel en moest om die reden naar een villa aan de Mathenesserlaan, tegenover het Boijmans. Hier groeide de collectie verder met onder meer insecten, schelpen, fossielen en andere naturalia. In 1959 verhuisde de verzameling opnieuw, dit keer naar het bankgebouw aan de Kastanje singel. Vanaf de jaren ’70 werd het Natuurhistorisch een zelfstandige tak van de beroemde Diergaarde Blijdorp.

Pokémon expositie

In 1987 mocht het museum haar intrek nemen in de monumentale Villa Dijkzigt in het museumpark wat tot het jaar daarvoor nog de vaste stek was van de volksuniversiteit Rotterdam. Het Natuurhistorisch is met haar glazen koepel niet meer uit het parkbeeld weg te denken en heeft een voortrekkersrol onder de Nederlandse regionale musea. In de zomer van 2016 heeft het museum een heuse Pokémon collectie. Dat klinkt heel vreemd en zal vast één of beide wenkbrauwen doen fronsen. Het is namelijk zo dat de bedenker van het augmented reality Pokémon spel de fantasie beestjes af heeft geleid van insecten.

Organismen die plastic en stadsafval verzamelen

Niet alleen het uiterlijk van de Pokémon figuurtjes was de inspiratiebron voor de creaties van de Japanse bedenker van het Pokémon spel waar menig kind en volwassene wild van wordt, ook het gedrag heeft deze meneer zo goed mogelijk in de karakters weten te verwerken. Uit de depots van het Natuurhistorisch zijn de originele insecten opgediept en afgestoft en in een tijdelijke expositie ondergebracht. Maar er is natuurlijk veel meer te zien zoals, het Plastivore. Dat is een organisme dat planten, dieren, schimmels en afval in de stad verzamelt. Ja, zelfs plastic is zijn voedselbron. En ook zeer interessant is de Rotterdams Platteland expositie. De stad heeft namelijk groene polders aan de noordrand die in feite aan de wieg van het bestaan van Rotterdam hebben gestaan.

Adres en telefoon

Adres: Westzeedijk 345, 3015 AA Rotterdam
Telefoon: 010 436 4222

Openingstijden

Dagelijks van 11:00 tot 17:00
Maandag gesloten
Donderdag sluit het museum om 16:45

Toegangsprijzen

Volwassene: € 7.50
Kinderen 5 t/m 15 jaar: € 3.50
65+: € 3.50
Gratis voor kinderen t/m 4 jaar, Vrienden, Museumkaart, Rotterdampas
Woensdag gratis voor kinderen t/m 15 jaar

Bereikbaarheid

Lopend vanaf het Centraal Station bereik je het museum in 20 minuten, volg bordjes Museumpark.
Tram 8 (richting Spangen) halte Kievitslaan, 1 minuut lopen.
Tram 7 (richting Willemsplein) halte Westplein, 4 minuten lopen.
Tram 20 (richting Lombardijen) / tram 23 (richting Beverwaard) / tram 25 (richting Carnisselande) – halte Leuvehaven, 7 minuten lopen.
Metrostations Eendrachtsplein of Leuvehaven, 7 minuten lopen.