Nieuwe Luxor Rotterdam

In een culturele stad als Rotterdam kan een theater natuurlijk niet missen. Het Nieuwe Luxor Rotterdam is het belangrijkste theater van de stad. Aan de Kruiskade opende het theater in 1917. Dit is niet meer het huidige pand waarin het theater gevestigd is. In het Nieuwe Luxor worden theatervoorstellingen en andere culturele voorstellingen georganiseerd. Het theater is daarmee een belangrijke plek om samen te komen voor artiesten, culturele organisaties en andere geïnteresseerden in de theaterkunst.

Geschiedenis

Het Luxor Theater, een andere naam dus, is in 1917 geopend aan de Kruiskade. Op dat moment waren er 1000 plekken in de zaal. Het was de 17e bioscooptheater van Rotterdam. De architect Vermaas had het pand en de binnenkant ontworpen. In de Tweede Wereldoorlog werd het theater gebruikt om aan Duitsers film te laten zien. Tijdens het bombardement van 1942 is het één van de weinige gebouwen geweest dat intact is geweest. Daarmee is het Oude Luxor Theater een belangrijk historisch gebouw. Na de Tweede Wereldoorlog werd het programma van het theater uitgebreid met theater, toneel en andere soorten voorstellingen. Hiermee werd het een veelzijdig theater met vermaak voor iedereen.

Voldeed niet meer

Na een tijdje bleek dat het gebouw niet meer voldeed aan de wensen van de bezoekers. Er was op een gegeven moment geen balkon meer, wat het zicht op het toneel een stuk verbeterde. Ook was er meer behoefte aan een grotere foyer, meer toiletten en een algeheel beter theater dan dit. Omdat het ook een oud theater was, begonnen er ook bepaalde technische mankementen te ontstaan. Er was ook weinig ruimte met 1000 stoelen, waar een theater van een kleinere stad ook met zo veel stoelen doet. Er was dus duidelijke behoefte aan een nieuw theater.

Het Nieuwe Luxor

In 2001 is eerst geprobeerd het oude pand te restaureren. Dit is ook goed gelukt, maar de problemen rondom ruimtegebrek bleven ontstaan. Daarop besloot de Gemeente Rotterdam een ontwerpwedstrijd uit te schrijven voor de bouw van een Nieuw Luxor theater op de Wilhelminapier, bij de Kop van Zuid. Een architect uit Australië won deze wedstrijd en daarmee werd dit ontwerp gerealiseerd. In 1998 begon de bouw. In 2001 waren er de eerste voorstellingen. Het pand is nu in gebruik voor allerlei soorten theater en cabaret. Het pand is daarnaast een stukje kunst op zich. Het Nieuwe Luxor ligt dus aan de Zuidkant van de Maas en is goed te bereiken via een pontje naar Hotel New York, wat leuk is om te doen op een mooie avond. Je ziet dan de mooie skyline van Rotterdam met wolkenkrabbers en lichtjes.

Leuk avondje uit

In het theater is plek voor 1500 mensen tegelijkertijd. Dit is een goed aantal voor zo’n grote stad als Rotterdam. Speciaal voor het Luxor Theater is een speciaal lettertype ontwikkeld dat voor het logo aan de buitenkant van het theater en ook in het theater wordt dit lettertype gebruikt. Het lettertype heet LUXOR en past binnen de corporate identity van het nieuwe theater. Het theater is leuk voor een avondje uit, een bepaalde voorstelling of om langs te lopen, omdat het gebouw indrukwekkend is.

Adres en telefoon

Posthumalaan 1, 3072 AG Rotterdam
Telefoon:010 484 3333