Open monumentendag

In Rotterdam vindt, net als in andere plekken in Europa, eens per jaar een Open Monumentendag plaats. In bijna elk Europees land is er dan een of een paar dagen de mogelijkheid om gratis monumenten te bekijken. Dit Europese initiatief begon in 1991 en is tot op de dag van vandaag een populair evenement voor iedereen die geïnteresseerd is in monumenten.

open-monumentendag-rotterdam

Succesvolle start

Een Open Monumentendag werd eerder ook al door Nederland zelf georganiseerd, in 1987. Het idee om een Europese versie van de Open Monumentendagen te maken kwam voort uit het succes van de dagen in Nederland en Frankrijk. Het Comité voor Cultureel Erfgoed, die behoort tot de Raad van Europa, kwam hierom samen en samen besloten zij om de Europese Open Monumentendag eens uit te proberen. De internationale naam van het evenement is ook European Heritage Days. Aan het begin, in 1991, deden 11 landen mee en in 2005 was dit aantal al 47. Het is dus een zeer succesvol evenement.

Nederlandse Open Monumentendag

In Nederland is de Open Monumentendag altijd in het tweede weekend van september. Het is op zaterdag en zondag maar deelnemende gemeenten mogen zelf weten welke dagen ze meedoen en of ze überhaupt willen meedoen aan de Open Monumentendagen. Elk jaar wordt er een thema gegeven aan de Open Monumentendagen. Zo zijn eerdere thema’s geweest Feest!, Op de kaart – 16e tot 20e eeuw, Groen van Toen, Macht & Pracht, Op Reis en Kunst & Ambacht. Elk jaar komen ongeveer een miljoen bezoekers af op de Open Monumentendagen. Ongeveer 5000 monumenten werden in 2015 opengesteld.

Wat is er te doen op de Open Monumentendagen?

Om een idee te krijgen voor wat te doen is op de Open Monumentendag is het leuk om te kijken welke monumenten de afgelopen jaren zijn opgesteld en zeer populair waren. Zo waren het stadhuis in Delft, de Oude Kerk in Amsterdam, de Beurs van Berlage in Amsterdam, stadspaleis het Markiezenhof in Bergen op Zoom, de Koepelgevangenis in Breda, het Oude Hoofdpostkantoor in Utrecht, de Eerste Kamer in Den Haag, de Ridderzaal in Den Haag, Royal Talensfabriek in Apeldoorn, Zwitsalfabriek in Apeldoorn en de Pieterskerk in Leiden zeer goed bezocht in 2015. Elke gemeente kiest dus uit welke van hun monumenten meedoen aan de dag. In Rotterdam was het Groothandelsgebouw erg goed bezocht. Eerder was de Van Nellefabriek ook een publiekstrekker, evenals de voormalige gevangenis Noordsingel.

Zoek een leuk start uit

Het is dus erg leuk om eens in je eigen woonplaats te kijken waar je naar binnen kan op de Open Monumentendag, maar het is ook leuk om eens een andere stad te bezoeken juist om daar deze monumenten te gaan bekijken. Wie wil bijvoorbeeld niet eens een kijkje nemen in de Ridderzaal of in de Eerste Kamer? Daarom is dit een weekend waarin ook veel weekendjes weg geboekt worden. En je kunt dus ook naar het buitenland toe, omdat in dat weekend of rond dat weekend deze dagen daar ook georganiseerd worden. Er zijn een aantal comités die zich bezig houden met de organisatie van de dagen en gezien het succes elk jaar is het dus zeker de moeite waard om eens een monument binnen te stappen op deze dag.

Contact

Postadres:
Stichting Open Monumentendag Rotterdam
Vijverlaan 41
3062 HH, Rotterdam
Telefoon:
06-81 689 278 (Harm van de Ven)