Oude Luxor Theater

Het Oude Luxor Theater kan met recht het epicentrum van de cultuurscene in Rotterdam genoemd worden. Dit legendarische theater, oorspronkelijk ontworpen door P. Vermaas als luxe bioscoop, is sinds 1917 gevestigd aan de Kruiskade en is tot op de dag van vandaag een begrip in Rotterdam. Het theater staat bekend om de diverse theaterconcerten, cabaretvoorstellingen, kleinere musicalproducties en de toneel-, jeugd- en familievoorstellingen die er worden gehouden. Opmerkelijk is dat dit theater een van de weinige gebouwen is die geheel intact is gebleven bij het bombardement van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. Begin jaren 70 vond echter een ingrijpende verbouwing plaats omdat het onderkomen niet meer voldeed aan de moderne eisen die aan theaters gesteld worden.

Verbouwing 2014

Het oude Luxor is niet alleen begin jaren 70 ingrijpend verbouwd, ook in 2014 ging het gebouw grondig op de schop. Sinds de opening van het grotere Nieuwe Luxor, gevestigd op de Wilhelminapier op de ‘Kop van Zuid,’ in 2001 gingen er stemmen op om het Oude Luxor te sluiten. De gemeente heeft in 2013 echter besloten dat het oude pand aan de Kruiskade definitief behouden blijft. Het doel van deze verbouwing was om de oude charme van het theater weer in ere te herstellen. De publieksruimten, publieksvoorzieningen en de gevel zijn zodoende grondig gerenoveerd, maar de zaal is volledig hetzelfde gebleven.

Weet je wie er ook vaak optreedt?

Hint: Begint met G en eindigt met erard Cox.

Missie

Het Oude Luxor is een van de meest toonaangevende theaters in Nederland en heeft dus op cultuurgebied een naam hoog te houden. Het doel van het Rotterdamse theater is om voorstellingen te maken die zich op artistiek gebied onderscheiden van de rest, maar desondanks wel toegankelijk zijn voor een breed publiek. Daarnaast speelt ook de stad Rotterdam een centrale rol bij het artistieke aanbod dat het Oude Luxor te bieden heeft. Op die manier kan het theater de kunstzinnige nieuwsgierigheid en de gastvrije houding van Rotterdammers als verlengstuk gebruiken voor de ontwikkeling van theatervoorstellingen.

Visie

Men is zich ervan bewust dat deze missie niet bereikt kan worden zonder een visie die het geheel ondersteunt. De kern van de visie van het Oude Luxor is dat het een substantiële bijdrage wilt leveren aan het cultureel bewustzijn van de mensen en daarmee uiteindelijk ook aan de kwaliteit van de samenleving als geheel. De voorstellingen die je ontroeren, inspireren, vermaken en motiveren. Met name wat betreft cabaret, stand up comedy en musical is het Oude Luxor niet alleen in Rotterdam, maar in heel Nederland een bepalende factor.

Spiegel van de samenleving

Het Oude Luxor bevindt zich in het centrum van metropool Rotterdam en daarom acht men het van groot belang om aan te sluiten bij de steeds veranderende situatie waar een metropool mee te maken heeft. Rotterdam is dynamisch, divers, creatief en veeleisend. Ook de samenstelling van de bevolking is continu aan verandering onderhevig en dit heeft tot gevolg dat de artistieke behoeften van die bevolking ook steeds veranderen. Het Oude Luxor vindt het van groot belang om mee te gaan in deze dynamiek om zo een afspiegeling van de samenleving te zijn.

Na de voorstelling

Ben je na een voorstelling nog niet moe, dan is er in de directe omgeving nog voldoende te doen. Op loopafstand vind je bijvoorbeeld het Stadhuisplein waar je nog een drankje kunt drinken. Maar je kunt ook nog een bezoekje aan Holland Casino brengen voor een etentje of gewoon om eens rond te kijken.

Adres en telefoon

Adres: Kruiskade 10, 3012 EH Rotterdam
Telefoon: 010 484 3333