Pim Fortuyn en het beeld van Pim

Aan de opmars van Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 op een gruwelijke manier een einde gemaakt. De controversiële politicus stond op het punt om met zijn LPF (Lijst Pim Fortuyn) de verkiezingen te winnen, toen hij na een radio-uitzending op het Media Park in Hilversum door de extreemlinkse milieuactivist mafkees Volkert van der Graaf werd geliquideerd. Fortuyn was controversieel door zijn zeer kritische houding ten aanzien van de multiculturele samenleving, en dan in het bijzonder de islam die hij een bedreiging voor de vrijheid en veiligheid van Nederland achtte. Ook hekelde Fortuyn de politiek correcte houding van het politieke establishment ten aanzien van deze kwesties, wat volgens hem onderdeel van het probleem was.

beeld-ter-ere-van-pim-fortuyn

Herinneringen aan Fortuyn

Na de dood van Pim Fortuyn hebben zijn bewonderaars er veel aan gedaan om de herinneringen aan Fortuyn en zijn gedachtegoed levend te houden. Een voorbeeld hiervan is het 4,5 meter hoge standbeeld van Fortuyn, dat door de stichting ‘beeld van Pim’ werd geschonken aan de gemeente Rotterdam. Het beeld, dat op 6 mei 2003 werd onthuld, is gemaakt door de Rotterdamse kunstenares Corrie Ammerlaan. Op de sokkel staat het opschrift: ‘’Loquendi Libertatem Custodiamus.’’ Dit betekent ‘Laten wij waken over de vrijheid van het spreken’ in het Latijn. Deze spreuk sluit naadloos aan op Fortuyn’s hartgrondige pleidooi voor het belang van de vrijheid van meningsuiting.

Pim Fortuynplaats

Het bleef echter niet bij een standbeeld voor de omstreden Rotterdamse politicus. Exact 10 jaar na zijn dood, op 6 mei 2012, is het plein langs de Korte Hoogstraat waar het standbeeld van Fortuyn staat, omgedoopt tot de Pim Fortuynplaats. Dit plein was een uiterst geschikte locatie. Doorgaans gaan naamswijzigingen van straten of pleinen gepaard met weerstand van de lokale bewoners, zij houden niet van de bureaucratie die erbij komt kijken als je aan diverse officiële instanties een adreswijziging moet doorgeven. Aan de Pim Fortuynplaats woont echter niemand, waardoor de gebruikelijke heisa bespaard bleef.

Vereeuwigd

Het standbeeld aan de Korte Hoogstraat is echter niet de enige vereeuwiging van Pim Fortuyn. Zo is er in 2009 bijvoorbeeld een buste van Pim Fortuyn geveild, die voordien te bezichtigen was in zijn voormalige huis aan het G.W. Burgerplein in Rotterdam. Kunstenares Daphne du Barry heeft, in opdracht van makelaar en presentator Harry Mens, ook een standbeeld van Pim Fortuyn gemaakt. Dit standbeeld, twee meter hoog en zonder sokkel, beeldt Fortuyn af in zijn beroemd geworden ‘at your service’-houding. Dit is afgeleid van een belangrijke politieke speech van Fortuyn, die hij afsloot met de woorden: ‘at your service.’

Herdenking

Inmiddels ruim 14 jaar na zijn dood is Pim Fortuyn alles behalve vergeten. De Stichting Beeld van Pim organiseert ieder jaar een uitgebreide herdenking op de sterfdatum van Pim Fortuyn. Er worden dan via een bustour diverse plaatsen bezocht die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de controversiële politicus. De tour voert onder meer langs zijn voormalige woning in Rotterdam, het Mediapark in Hilversum en het standbeeld aan de Korte Hoogstraat in Rotterdam. Op deze manier probeert de stichting de herinnering aan Fortuyn, maar vooral ook aan zijn gedachtegoed levend te houden.

Adres

Pim Fortuynplaats – Rotterdam centrum.