Rotterdamse Haven

De Rotterdamse haven is de grootste en bekendste haven van Europa. Schepen van over de hele wereld leggen hier aan, of dat nou cruiseschepen zijn met toeristen, of transportschepen voor het overladen van containers. Er is hier dan ook altijd sprake van veel bedrijvigheid.

rotterdamse-haven-aanzicht

Waar wordt de haven voor gebruikt?

 

De haven van Rotterdam is veelzijdig. Zowel passagiersschepen, als transportschepen leggen hier aan. In de haven is dan ook veel te vinden om dit alles zo optimaal mogelijk te laten verlopen en zo veel mogelijk service te kunnen bieden. Ten eerste worden er mogelijkheden aangeboden om schepen veilig naar de kade te kunnen brengen. Daar kunnen de schepen optimaal worden verzorgd. Daarnaast wordt er in de haven aandacht besteed aan aanbod op het gebied van opslag, transport en diverse value added services. Worden er goederen verscheept die vervolgens verder Europa in gaan, dan staat de douane klaar om deze goederen te controleren en hulp en diensten aan te bieden. Verder zijn er op de achtergrond veel partijen in de weer om te zorgen voor een vloeiende business op het haventerrein en de aansluiting op het transport in goede banen leiden.

Duurzaam

Zoals letterlijk op de website wordt gezegd, heeft de Rotterdamse haven de ambitie om de meest duurzame haven ter wereld te zijn. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van groene energie en groene brandstoffen. De industrie in dit gebied wordt zoveel mogelijk aangemoedigd op een groene manier te werken en gebruik te maken van duurzame producten. Ook wordt aandacht besteed aan de kwaliteit van de leefomgeving. Daarnaast wil de haven zich inzetten om de grote aantallen plastic die in de zee gevonden worden, de zogenaamde plastic soep, te verminderen. Zo heeft de haven dus niet alleen oog voor innovatie op het gebied van grootte en efficiëntie, maar ook op het gebied van het milieu en de leefomgeving.

Wat valt er te beleven in de haven van Rotterdam?

Nabij de haven is natuur te vinden en er zijn verschillende picknickplaatsen waar je even heerlijk kunt uitrusten en onder het genot van een hapje en drankje kunt genieten van het uitzicht op de bedrijvigheid van de haven en de boten die af en aan varen. In de omliggende natuur is het heerlijk wandelen en fietsen en er leven hier verschillende planten- en diersoorten die te bewonderen zijn. Daarnaast kun je boottochtjes maken door de haven met Spido en kun je zelfs per boot naar je bestemming reizen. Een mooie manier om files te omzeilen.

Meer bezienswaardigheden

Een andere attractie nabij de haven van Rotterdam, is de aanleg en bouw van de Nieuwe Maasvlakte. Wil je meer informatie over de Nieuwe Maasvlakte en vind je het leuk om van alles te beleven? Kom dan naar Futureland. Je kunt hier met de bus of de boot deelnemen aan rondleidingen door en langs het gebied. Daarnaast wordt er in Futureland veel informatie gegeven, door middel van audio tours en visuele tours. Ook kun je in Futureland je kinderfeestje vieren.

Wereldhavendagen

Alsof al het bovenstaande nog niet genoeg te beleven geeft in de Rotterdamse Haven, vindt hier ook nog een jaarlijks evenement plaats. De Wereldhavendagen. Tijdens de Wereldhavendagen, die jaarlijks het eerste weekend van september plaatsvinden, is er heel veel te zien, te doen en te beleven in de haven van Rotterdam. Er worden veel verschillende activiteiten georganiseerd die je op een interactieve manier nader laten kennis maken met de haven, het werk in de haven en op een schip en de toekomst van de haven. Zowel voor kinderen, als voor volwassenen is dit een erg leuk evenement om te bezoeken. De Wereldhavendagen spelen zich af vlakbij de Erasmusbrug.

Port of Rotterdam
Wilhelminakade 909
Telefoon: 010 252 1010

Spido B.V.
Willemsplein 85
Telefoon: 010 275 9988
Open tot 17:00

Rondvaarten
Bergse Linker Rottekade 435
Telefoon: 06 44352142