Schielandshuis

Het enige bewaarde gebouw uit de 17e eeuw van Rotterdam is het Schielandshuis. Dit gebouw heeft ook meteen de herkenning dat het oud is en staat aan de Korte Hoogstraat. Het is een Rijksmonument wat ook logisch is als je het gebouw ziet. Het is ook veilig gebleven tijdens het bombardement op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog en daarom is het ook nog één van de weinige oude gebouwen van Rotterdam. Het gebouw is gebouwd tussen 1662 en 1665 in opdracht van het Hoogheemraadschap van Schieland. Op dit moment heeft het de status van een Rijksmonument en is het niet in gebruik. De laatste functie van het gebouw was Museum Rotterdam, maar dat is vanwege bezuinigingen gesloten.

schielandshuis-in-rotterdam

Geschiedenis

Het idee van het bouwen van het gebouw was dat het een soort stadspaleis moest worden. Het polderbestuur kon er vergaderen en dan had het een soort functie als wat een gemeentehuis nu is. Men is er nooit achter gekomen wie de architect was, maar het vermoeden bestaat dat dit Pieter Post. Hij werkte in de tijd van het Hollands classicisme en het gebouw heeft daar veel van weg. Daarom is het idee ontstaan dat hij wel eens de architect van het gebouw had kunnen zijn. Jacob Lois zou dan het concept van Post uitgewerkt hebben en heeft het verder tot uitvoering laten komen. Dat we het niet precies weten, komt omdat er een brand is geweest die de documenten die hier iets over zeggen heeft doen vernietigen. Het was daarnaast ook tragisch dat tijdens deze brand een belangrijke schilderijencollectie van kunstverzamelaar Boijmans verloren is gegaan. Het Schielandshuis is echter prima bewaard gebleven tijdens deze brand.

Musea

In 1841 is het pand door de gemeente Rotterdam kocht. Het doel hiervan was om een museum te maken. Dit was een leuk idee geweest, als er ook daadwerkelijk iets was om tentoon te stellen. De kunstverzamelaar Boijmans heeft echter gezegd dat hij zijn collectie wel wilde onderbrengen in het museum, als het museum dan zijn naam zou krijgen. In 1849 opende daarom het Museum Boijmans. Na de brand is het heropend maar helaas was het niet meer zo mooi als het eerst was. Het gemeentearchief werd er ook in ondergebracht. Dit gemeentearchief bevatte een Antiquiteitenkamer en dat bevatte voorwerpen die voor de stad belangrijk waren geweest. Dit werd in 1904 een nieuw museum dat ook in het Schielandshuis gevestigd werd.

Op dit moment niet in gebruik

Op een gegeven moment was het niet meer mogelijk om twee musea in het gebouw onder te brengen. Toen is besloten om het Museum Boijmans onder te brengen in een nieuw gebouw. Dit is op dit moment nog steeds het Museum Boijmans van Beuningen. Het andere museum werd Museum Rotterdam, maar op 1 januari 2013 is besloten om het museum te sluiten. Het museum ging nog wel door, maar dan op een andere locatie. Het Schielandshuis heeft daarmee functie verloren en op dit moment is er ook niks in het gebouw. Echter is het van de buitenkant erg mooi en historisch, wat je niet veel in Rotterdam ziet.

Beeld van Pim

Recht tegenover het Schielandhuis staat het beeld van Pim Fortuyn.

Adres

Korte Hoogstraat 31, 3011 GK Rotterdam