Sint-Laurenskerk

In Rotterdam is de Grote of Sint-Laurenskerk te vinden. Deze kerk wordt in de volksmond de Laurenskerk genoemd. De kerk is een gotische kerk en het is het enige overblijfsel van het Rotterdam uit de Middeleeuwen. De kerk anno 2016 is een mix van een hallenkerk en een kruisbasiliek. Een hallenkerk is een soort kerk waarbij gewerkt wordt met een aantal beuken en bogen, waardoor het er van de voorkant uitziet alsof er drie huizen met puntdak tegen elkaar aan staan. Een kruisbasiliek is eigenlijk een kruiskerk, dus als je deze van de bovenkant zou bekijken, dan zie je een kruis.

sint-laurens-kerk-rotterdam

Geschiedenis van de Sint-Laurenskerk

De kerk is gebouwd tussen 1449 en 1525. Nadat de kerk af was, zijn er nog een aantal aanpassingen gedaan. De toren werd bijvoorbeeld in 1548 verhoogd en in 1621 is er nog een houten spits aangebracht aan de toren. Echter was deze van slechte kwaliteit, dus deze werd in 1645 weer van de toren afgehaald. Daarna werd de toren opnieuw verhoogd maar bleek dat de fundering van deze nieuwe verhoging niet goed was. Daarom is er voor gekozen om extra steun aan de toren te geven en daarom is de toren de enige in Nederland met zowel gotische en classicistische elementen, met een uurwerk met wijzers, wat op andere gotische werken niet vaak te vinden is.

Ernstig beschadigd

Op 14 mei 1940 was het bombardement op Rotterdam en ook deze kerk was ernstig beschadigd. Toch is besloten om de kerk te restaureren in plaats van de kerk te slopen. De restauratie begon in 1952 en eindigde in 1968. De eerste steen voor de restauratie werd destijds gelegd door koningin Juliana. De kerk werd toen het boegbeeld voor wat Rotterdam nog heeft van vroegere tijden.

Wat is er te zien in de kerk?

De kerk heeft een aantal mooie objecten die de moeite waard zijn om te bekijken. Zo heeft het een bronzen deur in de toreningang. Hierop staat oorlog en vrede. Ook is er een koperen koorhek uit 1715 te zien, een doopvont, wat een cadeau was van de Bijenkorf en een beeldengroep die ooit gemaakt was door Anthonie van Hambrouck, die werd vermoord in de 17e eeuw. Verder zijn er gedenkplaten en andere taferelen te zien in allerlei vormen kunst. Er zijn ook tentoonstellingen, waarvan één permanent, namelijk Een monument vol verhalen. Verder heeft de kerk vijf orgels. Op dit moment wordt de kerk voornamelijk gebruikt voor concerten, tentoonstellingen en wordt jaarlijks de Matthäus Passion uitgevoerd door het orkest dat vernoemd is naar de Laurenskerk, namelijk het Laurens Bachorkest. Er is tegenwoordig ook een restaurant gevestigd in de kerk.

Zondag kerkdienst

Elke zondag is er een kerkdienst in de kerk, wat bijzonder is voor zo’n groot kerkgebouw. Het is een protestante kerkdienst die zeker het bezoeken waard is. Daarnaast is het erg bijzonder dat de kerk één van de weinige zalen is die Rotterdam nog heeft na het bombardement en daarom is het extra bijzonder om deze kerk te bezoeken in een omgeving vol moderne kunst en gebouwen.

Contact gegevens

Kassa en informatie: 010 – 411 64 94
Kantoor: 010- 413 14 94
Beheerders: 010- 413 19 89

Bezoekadres:
Grotekerkplein 27, 3011 GC Rotterdam. Dit is aan de rand van het centrum. Je loopt er vanaf bijvoorbeeld de Coolsingel in 10 minuten naar toe.