Stadhuisplein

Het Stadhuisplein is een van de populairste gebieden in Rotterdam als het aankomt op gezelligheid, eten en drinken en uitgaan. Er is hier van alles te beleven. Wil je weten wat? Lees dan verder.

stadhuisplein-gezien-vanaf-stadhuis

Eten en drinken

Op het Stadhuisplein bevinden zich vele bars en restaurants, waar je heerlijk kunt neerstrijken voor een hapje en een drankje. Je kunt ervoor kiezen om hier uitgebreid te tafelen en te genieten van het heerlijke eten in een van de restaurants. Daarnaast vind je hier de gezelligste terrassen, waar je zeven dagen per week de hele dag door terecht kunt om even uit te rusten, andere mensen te ontmoeten, of gewoon gezellig met elkaar een praatje te maken onder het genot van een echte dorstlesser. Naast de Oude Haven, is het Stadhuisplein hiervoor een van de populairste locaties in Rotterdam.

Uitgaansleven op het Stadhuisplein

Naast eten en terrasjes pakken overdag en in de avonduren, vormt het Stadhuisplein een ideale en geliefde locatie om uit te gaan. Uitgaan op het Stadhuisplein betekent je begeven tussen de vele mensen in een van de vele populaire bars die zich rond dit plein bevinden. Je kunt hier tot in de kleine uurtjes doorgaan met feesten. Naast de bars aan het plein, kun je achter het Stadhuisplein ook de exclusieve en sfeervolle club Villa Thalia bezoeken. Waar je hier overdag lekker kunt loungen, worden er ieder weekend tijdens etenstijd dinnershows gegeven en wordt er tot in de late uurtjes flink gefeest in het clubgedeelte. Voor iedereen is er wel een bestemming te vinden om even lekker uit je bol te gaan.

Evenementen

Door de populariteit en de centrale ligging van het Stadhuisplein en vanwege het feit dat er rond het plein geen verkeer kan komen, worden hier regelmatig (kleine) evenementen georganiseerd. Er zijn ook verschillende vaste evenementen die hier plaats vinden. Zo vindt hier rond de kersttijd het sfeervolle evenement Stadhuisplein On Ice plaats. Er is hier dan een ijsbaan te vinden waar je naar hartenlust kunt schaatsen. Daarnaast is er een kerstmarkt met verschillende kraampjes en zijn er attracties voor de kinderen. Met Koningsdag kleurt het hele Stadhuisplein Oranje, en wordt hier flink gefeest en genoten van livemuziek die door de verschillende bands wordt gespeeld. Ook wanneer Feyenoord grote successen behaald, wordt dat uitbundig op dit plein gevierd. Kortom, valt er iets te vieren, zorg dan dat je op het Stadhuisplein bent.

Het Stadhuis

Het Stadhuisplein heeft niet voor niks deze naam meegekregen. Aan dit plein, aan de Coolsingel, ligt namelijk het mooie en statige stadhuis van Rotterdam. Dit stadhuis is een waar prachtgebouw. Sinds 1997 is dit gebouw dan ook officieel een rijksmonument. Het stadhuis zoals het er nu staat, is in 1920 in gebruik genomen. Het is gebouwd naar een ontwerp van Henri Evers. De bouw van het Stadhuis heeft maar liefst 6 jaar in beslag genomen, maar het mag er dan ook zeker zijn. Het totale stadhuis heeft een oppervlakte van 86 meter bij 106 meter, en is rond een groot binnenplein opgezet. De klokkentoren prijkt overal bovenuit. Op, in en rond het stadhuis zijn verschillende beelden te vinden. Daarnaast bevat de gevel van het stadhuis elf medaillons, met verschillende voorstellingen. Buiten al dit moois, is de prachtige burgerzaal, met de muurschilderingen, nog niet eens genoemd. Kortom, er is genoeg moois te zien in, op en rond dit bijzondere gebouw.

Waar in de buurt

Het Stadhuisplein is gelegen midden in het centrum van Rotterdam en staat haaks op de Lijnbaan. Binnen een straal van een paar honderd meter vind je het Holland Casino, de Koopgoot en het Centraal Station.