Van Nelle Fabriek

De Van Nelle Fabriek is een industriële fabriek die geldt als één van de meest toonaangevende industriële monumenten van Nederland. De fabriek is te vinden in de Delfshavense Schie in Rotterdam. Bijzonder is dat het monument behoort tot het werelderfgoed als het gaat om cultuur. Het is door UNESCO als werelderfgoed verklaard in 2014. De fabriek is ooit ontworpen door Leendert van der Vlugt, die zich een voorbeeld van het Nieuwe Bouwen heeft gegeven tijdens het ontwerp van de fabriek. Het gebouw is voor zowel de stad Rotterdam als Nederland enorm belangrijk, omdat het ten eerste een mooi gebouw is en omdat het een lange geschiedenis heeft.

De geschiedenis

Het terrein waarop het gebouw staat is in 1916 gekocht door Van Nelle. De fabriek werd vervolgens naar ontwerp van de ontwerper van der Vlugt en de aannemer Brinkman gebouwd. De fabriek was af in 1930 na 3 jaar bouwen. De fabriek is vervolgens een flink aantal jaren gebruikt. Nadat de fabriek af was in 1930 is nog een landplaats voor een vliegtuig gecreëerd voor de firmant Dirk van der Leeuw. Op dat moment werkten er 1722 mensen in de fabriek.

Gedeeltelijk verwoest

In 1940 is het bombardement op Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit verwoest een gedeelte van de fabriek, waarbij er ook doden vallen. In 1944 wordt de productie van de producten gestaakt, omdat er geen grondstoffen meer zijn. 2 jaar later, in 1946, wordt de productie van koffie, thee en tabak weer opgestart. In 1949 begint de sigarettenproductie in de fabriek en in 1950 de kauwgomproductie. Daarna neemt het een hele andere wending in de fabriek, als er ook pudding geproduceerd gaat worden.

In Amerikaanse handen

In 1976 komt het bedrijf in Amerikaanse handen, omdat Standard Brands het overneemt. Echter, 6 jaar later in 1983 komt het weer in Nederlandse handen. Dit zorgt er ook voor dat 2 jaar later de fabriek als Rijksmonument wordt geregistreerd. In de jaren daarna wordt er dus ook voor gezorgd dat de gebouwen goed onderhouden worden. In 1995 wordt besloten om de productie in de fabriek te staken. Dit heeft er mee te maken dat het gebouw niet meer precies is wat hij moet zijn. Daarna worden de gebouwen in het complex opgeknapt. Een renovatie zorgt ervoor dat daarna de Van Nelle Ontwerpfabriek ontstaat, waarbij media en ontwerpbedrijven in het pand kunnen werken.

De binnenkant bekijken

Op dit moment is het gebouw omgebouwd tot een plek waar bedrijven kunnen werken en waar vergaderingen en congressen plaats kunnen vinden. Je kunt er een rondleiding krijgen die op gezette tijden in verschillende talen wordt gegeven. Door het label van UNESCO is het één van de belangrijkste plekken van Rotterdam geworden. Op internet is te zien dat er op dit moment goede werkruimte is, maar dat de oude stijl van de fabriek niet verloren is gegaan. Vooral op de plekken waar evenementen en congressen plaats kunnen vinden is er nog veel te zien van de oude fabriek. Omdat de fabriek erg groot is, was het erg zonde geweest als na het staken van de productie de fabriek plat was gegaan. Door deze nieuwe bestemming is en blijft het gebouw toonaangevend voor de stad Rotterdam.

Van Nelle Fabriek

Adres: Van Nelleweg 1, 3044 BC Rotterdam
Telefoon:010 750 4000

Rondleiding

Een rondleiding door de Van Nelle Fabriek wordt georganiseerd door Urbanguides.
Adres: Schiekade 205, 3013 BR Rotterdam
Telefoon: 010 433 2231

Toegangsprijzen

Volwassene: €15.00
Kind: (4 tot 12 jaar) €7.50
Student: €12.00
Inbegrepen in de toegangsprijs is een kopje koffie en een Van Nelle Masterpiece Card.