Waterbus

Een fantastisch concept in de regio Rotterdam, is dat van de waterbus. Er is geen betere manier om de files te vermijden, dan heerlijk over het water te reizen. Lees snel verder voor meer informatie.

waterbus-rotterdam

Wat is de waterbus?

De waterbus is eigenlijk precies wat de naam al zegt, een bus die gebruik maakt van het water. De waterbus werkt op dezelfde manier als een gewone bus. Hij vaart via een bepaalde route, en doet daarbij op vooraf bepaalde tijden verschillende locaties aan. De route waarop de waterbus vaart, loopt van Schiedam aan de ene kant tot aan Sliedrecht aan de andere kant. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende lijnnummers en trajecten, net als bij de bus. Om de juiste route uit te stippelen, of om te zien hoe laat de waterbus vertrekt vanaf een bepaalde halte, kun je het beste op de website kijken www.waterbus.nl. Spoiler: Het is best ingewikkeld.

Geschiedenis

Het water is altijd een belangrijke factor geweest in de regio Rotterdam en de Drechtsteden. Er wordt al sinds mensenheugenis gebruik gemaakt van veerdiensten die zorgen voor een overtocht over het water van de ene woonplaats naar de andere. In 1200 stond er voor het eerst officieel iets op papier over gebruikmaking van een veer tussen Dordrecht en Zwijndrecht.

Veerdiensten

Deze veerdiensten zijn in de loop der eeuwen steeds moderner geworden. Toch werden er op een gegeven moment in deze regio meer mogelijkheden gezien in het vervoer over water. Dit heeft ervoor gezorgd dat in 1999 de eerste waterbus over het water voer. Door gebruik te maken van een ander soort schip dan veerdiensten gebruiken, kunnen mensen op de oevers worden opgepikt en per boot over het water worden vervoerd naar een ander punt langs het water. De eerste periode heeft gediend als testfase. Toen de waterbus een populaire manier van reizen bleek te zijn, die iets toe te voegen had aan de andere vormen van vervoer en die goed bleek te werken, is er in 2010 voor gezorgd dat gedurende 12 jaar de waterbusdienst is uitbesteed en daarmee veiliggesteld.

Woon-werkverkeer

De waterbus kan gebruikt worden voor woon-werkverkeer. Als je zowel woont, als werkt binnen het vaargebied van de waterbus, dan is dit een ideale manier om de files te omzeilen. Daarnaast reis je over het water op een veel relaxtere manier dan over de weg, waar het altijd druk is en waar veel stress heerst. Door gebruik te maken van de waterbus, kom je dus veel minder gestrest aan op je werk. Daarnaast levert je dit aan het einde van de dag, als je moe bent na een lange dag werken, een ontspannen ritje naar huis op. Zo kom je met een heel ander gevoel thuis, dan wanneer je van andere vormen van het openbaar vervoer, of van de auto gebruik maakt. Zelfs voor woon-werkverkeer is het ritje met de waterbus bijna recreatief te noemen. Dit draagt bij aan de beleving van geluk en welvaart.

De waterbus voor recreatieve doeleinden

Naast woon-werkverkeer, kan de waterbus ook worden ingezet voor recreatieve doeleinden. Via het water kunnen een aantal mooie en interessante plaatsen bereikt worden om te recreëren, zoals Kinderdijk, de Biesbosch, de Ark van Noach en de stad Rotterdam. Een ritje over het water draagt meteen bij aan het ontspannen gevoel en maakt je dag veel completer dan een vervoer met de auto, bus of trein.

Opstapplaatsen in Rotterdam

Rotterdam, Erasmusbrug
Rotterdam, Heijplaat-RDM
Rotterdam, Katendrecht
Rotterdam, Piekstraat
Rotterdam, Plantagelaan
Rotterdam, st. Jobshaven