Wilhelminapier

De Wilhelminapier in Rotterdam is een zeer mooi en bekend gebied in het centrum van Rotterdam. Het ligt aan de Nieuwe Maas bij de Erasmusbrug. De pier wordt tegenwoordig gekenmerkt door hoge, moderne gebouwen. Ook is het nieuwe Luxor Theater er te vinden. De Wilhelminapier kent een mooie geschiedenis die zeker de moeite waard is om te onderzoeken. Op de Wilhelminapier is voldoende vermaak te vinden, maar alleen het bekijken van de gebouwen is al een plezier op zich. Het bevindt zich aan de andere kant van de Maas als je vanaf het centrum aan komt lopen. Je kunt dan naar de overkant met de watertaxi of via de Erasmusbrug.

wilhelmina-pier-rotterdam

Geschiedenis

Vroeger was de Wilhelminakade, die in de lengte gezien helemaal over de pier loopt, de plek waar de Holland Amerika Lijn aanmeerde om richting New York te varen. De pier is daarom bekend als boegbeeld van emigratie. In de 19e en ook nog wel in de 20e eeuw gingen veel mensen hun geluk zoeken in Amerika. Deze plek symboliseert het vertrek naar Amerika. Een van de belangrijke gebouwen in die tijd daar was het directiegebouw van de Holland Amerika Lijn. Dit prachtige oude gebouw staat nog steeds op de Wilhelminapier, met daarin een hotel gebouwd, genaamd Hotel New York. Zo blijft er altijd de herinnering naar de tijd dat veel mensen hier op de boot stapten om in Amerika een nieuw leven te beginnen. Achter Hotel New York is vanaf ongeveer 1970 veel hoogbouw gekomen.

De Wilhelminapier nu

Op de pier nu staan een aantal kenmerkende gebouwen die vooral te herkennen zijn aan de hoogbouw. Het enige lage gebouw nu nog is Hotel New York. Als je vanaf de Maas kijkt, die je Hotel New York met daar achter ontzettend veel mooie hoge en moderne gebouwen. Zo is er de World Port Center, Montevideo, de Cruise Terminal, Las Palmas, Pakhuismeesteren, ’t Leidsche Veem, Toren op Zuid, het nieuwe Luxor Theater, New Orleans en De Rotterdam. Dit elftal aan gebouwen geeft de Wilhelminapier de kenmerkende indruk die je krijgt als je er bent of als je de pier kan zien.

Cruise terminal

Bij de Cruise Terminal is in 2014 een prachtig groot cruiseschip aangemeerd. Het grootste cruiseschip ter wereld, de Oasis of the Seas. De Wilhelminapier is er opgericht om in de toekomst meer van deze prachtige grote schepen te kunnen ontvangen. De pier is daarnaast een van de decors van de Wereldhavendagen, een evenement van een weekend lang wat in het teken staat van de Rotterdamse Haven. De gebouwen die net genoemd zijn, zijn belangrijke gebouwen die in het teken staan van hotels, restaurants, theater. Maar ook werk en zakelijkheid. Daardoor is de Wilhelminapier een plek waar alles samenkomt, van werken tot recreatie. En omdat het uitzicht over de Maas vanaf deze plek zo mooi is, is het bezoeken van de Wilhelminapier zeker de moeite waard. De Wilhelminapier heeft ook zijn eigen website waarop te zien is wat er allemaal te doen is en wat voor evenementen er aan komen.

Adres

Otto Reuchlinweg 1002, 3072 MD Rotterdam