Winkelcentrum Alexandrium

Grootste winkelcentrum van Rotterdam. In 1984 werd in de Rotterdamse deelgemeente Alexander winkelcentrum Oosterhof geopend. In de nabije omgeving en in de omliggende gemeenten, werd dit moderne winkelwalhalla met open armen ontvangen. Eindelijk was ook in het oosten van Rotterdam een groot overdekt winkelcentrum waar de bekende winkelketens neerstreken zodat men, zonder last te hoeven hebben van gure wind en regen, naar hartenlust kon shoppen. Supermarktketen Konmar opende er een mega supermarkt, de grootste in zijn soort voor die tijd in heel Nederland. Nu is dat een AH XL. De naam Oosterhof is jaren later ingeruild voor Alexandrium 1 nadat de megastores, Alexandrium 2, naast het winkelcentrum hun deuren in 1996 openden.

Alexandrium-Shopping-Center

Hele dag overdekt shoppen

Een jaar na de opening van de megastores werd de aangrenzende Woonmall geopend en kreeg de naam Alexandrium 3. De drie winkelgebieden vormen met elkaar Winkelcentrum Alexandrium. Het eerste gebouw heeft sinds 1984 een aantal verbouwingen ondergaan waaronder de toevoeging van een extra winkelpromenade die tevens de toegang vormt naar de megastores en de Woonmall. Hierdoor is het mogelijk om een hele dag te winkelen zonder de auto te hoeven pakken. Er is voldoende parkeerruimte bij elk van de drie delen van het winkelcentrum. Doordeweeks kan je voor een euro parkeren maar in het weekend betaal je meer.

Bekende winkelketens en familiebedrijven

Alexandrium Shopping Center telt 200 overdekte winkels. Veel van deze zaken zijn onderdeel van grote ketens zoals, Hema, Cool Cat, The Sting, We, Bruna, Perry Sport, Holland & Barret en Primark. Maar er zijn ook nog altijd familiebedrijven die er al vanaf 1984 hun nering voeren. Zo is Juwelier Ed Kerstens een oude vertrouwde en heeft in al die jaren helaas een serie inbraak pogingen mogen ervaren. Na de derde inbraak poging besloot de eigenaar een bord op de plaats van de ingeslagen winkelruit te hangen met de tekst “sommige mensen kunnen niet wachten tot we open zijn”. De Indonesische toko Liem is ook een oud gediende en trekt dagelijks nog altijd klanten van het eerste uur.

Megagrote winkels

Alexandrium 2 was het antwoord op de publieke vraag waarom in het buitenland wel megastores zijn maar wij in Nederland het moeten doen met kleine dependances. De enorme winkels raakten in no time populair, vanuit het hele land kwamen mensen naar Alexandrium voor een megastore ervaring. Nog altijd doen de grote winkels het heel goed. Je vind er zaken als Xenos, Daka, Mediamarkt, Bristol en Burger King. Parkeren kan voor de deur maar het aantal parkeerplaatsen is beperkt. Je hebt meer kans op een plek in één van de overdekte parkeergarages.

55 woonwinkels in de Woonmall

De Woonmall bestaat uit drie winkel etages die de centrale hal met elkaar delen. Verspreidt over de open hal vind je enkele cafés en restaurants. De drie etages herbergen met elkaar 55 woonwinkels met elk hun discipline. Er zijn meubelzaken, beddenspecialisten, experts in verlichting en winkels die gericht zijn op koken en keukens. Er is in de meeste gevallen voldoende parkeerruimte op het dak. Als je met het openbaar vervoer wilt komen kan dat ook. Alexandrium ligt tegen het treinstation Alexander waar ook een metrohalte is, en een busstation. Vanuit Rotterdam centrum doe je er met de trein 10 minuten om bij Alexandrium te komen.

Adres en telefoon

Adres: Watermanweg 231, 3067 GA Rotterdam
Telefoon:010 220 5157

Openingstijden

maandag 13:00–17:30
dinsdag 10:00–17:30
woensdag 10:00–17:30
donderdag 10:00–17:30
vrijdag 10:00–21:00
zaterdag 10:00–17:30
zondag 12:00–17:00

Bereikbaarheid

Vanaf Centraal Station kun je met de Intercity/Sprinter die elk half uur rijdt. Uitstappen bij halte Rotterdam Alexander (7 minuten lopen).
Metro, lijn A, D of B. Halte Rotterdam Alexander (9 minuten lopen).