Winkelcentrum Zuidplein

Het overdekte winkelcentrum Zuidplein, aan de zuidrand van Rotterdam in de wijk Charlois. Het winkelcentrum ligt op loopafstand van Ahoy Rotterdam, Theater Zuidplein en het Ikazia-ziekenhuis. Zuidplein is het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland en trekt jaarlijks ongeveer tien miljoen bezoekers.

winkelcentrum-zuidplein-rotterdam

Geschiedenis van Winkelcentrum Zuidplein

Met de bouw van Winkelcentrum Zuidplein werd gestart in 1962. In 1972 werd het winkelcentrum, dat toen 112 winkels telde en dertig vaste kramen, door Mies Bouwman geopend. Zuidplein was één van de eerste overdekte winkelcentra van Nederland en was geïnspireerd op de Amerikaanse shopping malls, in die tijd een zeer vooruitstrevend concept. Het Zuidplein is één van de belangrijkste werken van Hermanus Dirk Bakker, een Rotterdamse architect uit de wederopbouwperiode die onder meer ook de Maastorenflat, de Lijnbaanflat en het winkelcentrum van Hoogvliet ontwierp. Het winkelcentrum is in de loop der tijd verschillende keren gerenoveerd en gemoderniseerd door architectenbureau Bakker & Verhoeff.

Het winkelcentrum

Het winkelcentrum ligt ongeveer 6,60 meter boven straatpeil. Hieronder bevindt zich de parkeergarage. De winkels liggen in vier straten die samenkomen op een centraal plein. Zuidplein heeft inmiddels 165 winkels, waaronder grote winkelketens als Primark, Hema, H&M en C&A, drogisterijen en parfumerieën, juweliers en bijouwinkels, schoenenzaken, opticiens en sportwinkels. Behalve de grote ketens vind je hier ook lokale winkeliers. Hierdoor heeft winkelcentrum Zuidplein een diverse en onderscheidende uitstraling. Ook vind je in winkelcentrum Zuidplein tientallen eetgelegenheden waar je een ruime keus hebt: van verschillende fastfoodketens tot aan sushi, verse broodjes, Surinaamse gerechten, verse friet of stroopwafels. Ook voor de dagelijkse boodschappen kun je natuurlijk prima op het Zuidplein terecht. Dankzij de overdekte winkels, ruime parkeergelegenheid en gezellige uitstraling is het winkelcentrum uitgegroeid tot het winkelhart van Rotterdam Zuid.

Bereikbaarheid

Winkelcentrum Zuidplein vormt een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer, waardoor het zowel met de bus als met de metro prima te bereiken is. Zuidplein heeft een eigen metrostation en tientallen regionale bussen en stadsbussen hebben er een halte. Voor wie met de auto komt is het winkelcentrum vanuit verschillende richtingen goed aangegeven. Het winkelcentrum beschikt over een ruime overdekte parkeergarage met ruim 1500 parkeerplaatsen. Ook heeft het winkelcentrum twee rijwielstallingen: de bewaakte fietsenstalling bij het busstation en de gratis stalling bij de hoofdingang.

Evenementen

In winkelcentrum Zuidplein worden regelmatig evenementen georganiseerd, waaronder diverse knutselmiddagen en workshops, zang- en dansoptredens, modeshows, spellen en activiteiten. In december zijn er leuke evenementen voor kinderen en elk jaar is er een schaatsbaan. Ook zijn er speciale acties en evenementen rond Moederdag en andere feestdagen.

Veiligheid

Op winkelcentrum Zuidplein staat veiligheid hoog in het vaandel. Het winkelcentrum werkt dan ook nauw samen met de politie Rotterdam Rijnmond, vervoersbedrijf RET en bewakingsdiensten. Het winkelcentrum kreeg dan ook in 2007 het drie sterren keurmerk van Veilig Ondernemen.

Openingstijden

Winkelcentrum Zuidplein is elke dag geopend. Op zondag gaat het winkelcentrum om 12.00 uur open, op maandag om 11.00 uur en op de overige dagen om 9.00 uur. Op vrijdag is het koopavond en is het winkelcentrum open tot 21.00, de overige dagen tot 17.30 uur. De openingstijden kunnen per winkel of horecagelegenheid verschillen.

Contactgegevens

Adres: Zuidplein 420, 3083 BL Rotterdam
Telefoon: 010 481 0344