Witte Huis

Er zijn heel veel interessante en bijzondere gebouwen te vinden in Rotterdam, met een noemenswaardige architectuur die het bezichtigen waard is. Er is zelfs een heuse wandeltour te boeken in deze stad. Een gebouw dat bij deze tour zeker niet vergeten wordt, is het Witte Huis. Lees snel verder en ontdek meer over dit oude en statige gebouw.
witte-huis-en-willemsbrug

Een bijzonder gebouw

Het Witte Huis is een rijksmonument, en bevindt zich in de top 100 van gebouwen die door de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed als interessant worden beschouwd. Wat is er zo bijzonder aan dit gebouw? Allereerst het gebouw zelf. Het is aan het eind van de 19e eeuw ontworpen door de architect Willem Molenbroek. Het is gebouwd in art-nouveaux stijl, en met een hoogte van 43 meter werd het beschouwd als de eerste wolkenkrabber van Nederland. Dit zijn al een aantal interessante feiten op een rij. Nog mooier wordt het, wanneer je je voorstelt dat het één van de weinig gebouwen is, zeker van die afmeting, die het bombardement op Rotterdam in mei 1940 hebben doorstaan. Ondanks het grove geweld en de gruwelijkheden, bleef dit krachtige gebouw overeind.

Geschiedenis Witte Huis

In 1897 en 1898 is er hard gebouwd aan het Witte Huis, dat is ontworpen en gebouwd op verzoek van twee zakenbroers, de heren Schuijt. Een van de twee broers heeft zich op een zakenreis in New York laten inspireren door de vele hoge gebouwen en wolkenkrabbers die daar destijds al te vinden waren en nam deze inspiratie mee naar Nederland, waar het ten goede werd gebruikt. Voor de bouw zijn enkele andere panden die hier stonden en die in het bezit waren van de broers afgebroken. Het Witte Huis is te vinden aan de Wijnhaven, vlakbij de Oude Haven en de Kubuswoningen.

De beelden

Op foto’s kun je het al zien: op de eerste verdieping van het gebouw zijn een aantal beelden aangebracht. In totaal zijn er zes beelden gebouwd voor dit gebouw, door beeldhouwer Simon Miedema. Helaas is er één van gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog, waardoor er nu nog maar 5 beelden te bewonderen zijn. Elk beeld is de vertolking van een ander thema, namelijk:

Zeevaart
Vooruitgang
Landbouw
Nijverheid
Handel
Arbeid

Het beeld dat arbeid moet voorstellen is het beeld dat helaas verloren is gegaan een geen deel meer uitmaakt van dit prachtige gebouw.

De functie

Voor echte architectuurkenners heeft het gebouw met zijn uiterlijk en bouwstijl natuurlijk al functie genoeg. Het is een van de vele gebouwen die van Rotterdam een aantrekkelijke stad maken op dit gebied. Een grote architectuur tour is dan ook zeker aan te raden als je op dit gebied bent onderlegd of hiervan kunt genieten. Voor degenen die toch nieuwsgierig zijn naar de functie: in het Witte Huis bevinden zich voornamelijk kantoorpanden. De kantoorpanden hier hebben een luxe uiterlijk. Daarnaast is er op het dak nog altijd een dakterras te vinden met een magnifiek uitzicht over Rotterdam. Het gebouw telt 10 verdiepingen, dus er is ruimte genoeg.

Grand café

Onder het Witte Huis is een Grand Café gevestigd waar een kopje koffie kan worden gedronken of iets worden gegeten.

Adres

Geldersekade 1C, 3011 WB Rotterdam